Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 16766 recepten
"Duivekater"
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje wa...

"Echte Oostenrijkse Kaiserschmarrn"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

De rozijnen in de rum weken. Dooiers + suiker + vanillesuiker + zout heel stevig opkloppen.Afwisselend bloem doorzeven en de melk toevoegen....

"FRUITBROODJES"
Uit de categorie desserts: met Melk, Vijgen en Suiker

1:Doe de margarine,en bakmeel in een kom en snij met 2 messen kruimelig 2:Voeg nu de suiker,gekonfijt fruit,rozijnen,abrikoosjes,en vijgen t...

"HERTZOGGIES "
Uit de categorie desserts: met Kokos, Suiker en Klapper

Sif die koekmeelblom, strooisuiker, bakpoeier en sout saam. Vryf die botter of margarien liggies met die vingertoppe hierin tot goed gemen...

"INGELE KERRIEVIS"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Melk

-dompel vis in melk en erna in meel -bak vis in olie en dreineer -fruit uien glazig in 30ml olie en voeg kruiden toe en fruit verder voor 3...

"JAN SMUTS KOEKIES "
Uit de categorie desserts: met Suiker

Voorverhit die oond tot 190?C (375?F). Smeer die holtes van kolwyntjiepanne, of bespuit hulle met kleefwerende middel. Sif die koekmeelbl...

"Kerstjam"
Uit de categorie borrelhapjes: met Mango, Kaneel en Suiker

snijd de mango in kleine stukejs en snijd van de sinaasappels de partjes tussen de vliesjes uit en snijd de partjes in stukjes meng hetv fr...

"Linzetaart"
Uit de categorie desserts: met Suiker en Margarine

Meng de grondstoofen. Hou 1/4 deel van het deeg apart. Rol het deeg uit en doe het in de vlaaiplaat. Smeer de jam over de deegbodem uit. Rol...

"Mascarpone Coupes":
Uit de categorie desserts: met Cacao, Suiker en Eieren

Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa, voeg de mascarpone toe, roer het geheel voorzichtig met een houten lepel door en v...

"No fail" cake
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

Meng alle ingredienten in een kom goed door elkaar. Leg in het bakblik of springvorm bakpapier en leg het beslag erin.Verwarm de oven voor o...

"Perentaart met walnoten en vijgen!"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Bloem

*Bloem met zout in kom doen*Kuiltje maken en de in blokjes gedane boter erin doen,en kneden*Doe er water bij,en kleed tot een glad deeg*Rol...

"PIESANG KARAMEL POEDING"
Uit de categorie desserts: met Zout, Melk en Suiker

-smelt suiker in zware pan tot stroperig -meng overige ingredienten en roer goed door suiker-karamel -laat deze mengsel afkoellen zamenstell...

"PIESANG POEDING"
Uit de categorie desserts: met Sherry, Suiker en Bananen

-beboter ovenschaal met boter -plaats bananen met platte kant naar onder in ovenschaal - meng alle ingredienten behalve exstra suiker -verhi...

"Pittige Quorn met Avocado"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Avocado met citroensap besprenkelen. Olie verhitten en ui, bleekselderij en paprika +- 5 minuten bakken. Knoflook, chilipoeder en Quorn to...

"Sopa de ajo y pan integral"
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Gepocheerd ei. Kook water met wat zout en azijn.Doe het ei in een kopje en kook dit in het water gedurende 4 minuten.doe dit met de volgend...

"SOUSBONE"
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Azijn en Suiker

-maal 150g van de bonen fijn -meng azijn, eieren, suiker, mosterd, zout en maismeel samen tot gladde klontvrij mengsel -kook 4 min. terwijl...

"Speculaas"
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Koffie

1. Kneed de boter glad op de werktafel samen met de suiker en het zout. 2. Zeef de bloem, het natriumbicarbonaat en het 4-kruidenpoeder. Ve...

"Tia Maria"
Uit de categorie borrelhapjes: met Suiker, Vanille en Basterdsuiker

Alle ingredienten goed door elkaar roeren en 6 weken in een goed afgesloten weckpot laten staan af en toe de weckpot omschudden....

"Tis na of noiet"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Verwarm de boter en olie in de wok, bak hierin de uien tot ze glazig worden. Voeg de suiker eraan toe en bak nog 2 min verder af, meng hier...

"Vifkes"Vier-vierde appelcake
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

- Schil de appelen en snijd ze in stukjes. - Klop de eieren met de suiker tot een stevige massa. Voeg de gesmolten boter toe en daarna de g...

"Waterbul"
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Kaneel

Laat het bladerdeeg ontdooien.Verwarm de oven voor op 250 graden.Rol het deeg op een, met bloem bestoven plank, 3 millimeter dik uit en snij...

"zilveren" appeltjes
Uit de categorie desserts: met Suiker en Basterdsuiker

Schil de appels en boor de klokhuizen eruit. Roer de suiker met de boter en kaneelpoeder romig en vul de appels ermee. Verpak de appels in 4...

"ZOETE EIEREN"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Suiker en Eieren

*kluts de eieren met iets peper&zout,en de bruine suiker*smelt een beetje boter in de pan,en giet de eieren erin*leg nu de schijfjes banaan...

(gesmoord rundvlees met broccoli)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Suiker en Knoflook

Snijd het vlees met een scherp mes in even grote stukjes. Maak de broccoli schoon, was hem en verdeel hem in roosjes. Maak de champignons sc...

(Horeca)Satesaus
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Ketjap en Sambal

Zet een grote pan met daarin ongeveer 1 liter van de melk op een middelgroot vuur en los hierin de bouillonblokjes op. Doe hierin de pindak...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker