Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 16766 recepten
(kerst) koekjes
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Amandelen

Verwarm de oven voor op 180 ?C. Bekleed een bakblik met bakpapier. Meng de amandelen, suiker en poedersuiker. Klop het ei los en voeg de hel...

(Sambal) Goreng Telor
Uit de categorie bijgerechten: met Melk, Santen en Suiker

De eieren koken (hard). Pellen en laten afkoelen.Doe de slaolie in een pan, laat het niet te heet worden. De ui en knoflook licht fruiten....

(Turks)brood met tonijn en gebakken ui
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Uien

Bak de uien in ca. 10 minuten in de boter zacht en goudbruin. Strooi er wat suiker op en roer goed door. besmeer stukken Turks brood met b...

(WW) Rundvlees curry
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Gember en Ananas

1. Verwarm de oven voor op 180 graden C.2. Snij het vlees in blokjes. 3. Neem een middelgrote ovenschaal en leg hierin het vlees, de ui, ap...

(WW) Vanillestokje als fruitspies
Uit de categorie vegetarisch: met Ananas, Suiker en Bananen

Schil alle vruchten en snijd ze in grote stukken. Steek de stukken fruit op de vanillestokjes. Neem een pan, bedek de bodem met een bakvel e...

*** Sambal hot sambal ***
Uit de categorie sauzen: met Asem, Zout en Laos

Pof de kemiries en snijd ze met de ui en de knoflook zeer fijn. Vermeng ze met de goela djawa en de overige kruiden, behalve lomboks en de...

*Appel/Noten Flappen*
Uit de categorie desserts: met Kaneel, Suiker en Walnoot

Laat 4 diepvries bladerdeegplakken ontdooien. Snij de appel in kleine stukjes. Kluts het ei. Doe alle ingredienten (behalve het ei)in een...

*Jamie Oliver's appeltaart
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Gember

Verwarm de oven voor op 150 ?C/stand 2. Voor het deeg meng je in een keukenmachine bloem, boter, suiker en citroenschil. Doe er daarna d...

*Jamie Oliver's ijs met basilicum en limoen
Uit de categorie desserts: met Suiker en Basilicum

Water en suiker in pan doen en zachtjes aan de kook brengen. Gooi de uitgeknepen limoenen erbij en laat 4 minuten zachtjes doorkoken. Haa...

*Jamie Oliver's vruchtencrumble
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Suiker

Meng alle ingredienten voor de crumble in een foodprocessor tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt (je kunt dit ook makkelijk met je hande...

*KOFFIE NEGRITA*
Uit de categorie feestdagen: met Zout, Room en Melk

Maak 7 kopjes extra sterke koffie.Meng vervolgens in een pannetje de cacaopoeder in een half kopje koud water. Voeg koffie suiker,melk en...

. RABARBER-AARDBEICRUMBLE MET BLANKE VLA
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Rabarber

Oven voorverwarmen op 225 graden. Rabarber schoonmaken en in stukken van 2 cm snijden. Rabarber mengen met jam en over ovenschaal verdelen...

..wafels
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Suiker

zorg dat de roomboter en de margarine zacht is doe de eieren scheiden het het eiwit moet je op kloppen maar doe dat als laatstedoe alles ge...

1 liter tomatenketchup
Uit de categorie sauzen: met Vis, Zout en Azijn

Kruidenazijn maken: kook alle kruiden in een scheutje azijn gedurende 2 a 3 minuten. Giet de rest van de azijn erbij en zorg dat je 1 eetle...

1001 nacht chocoladegebakjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Cacao

Smelt boter. Voeg bruine suiker, cacao (met wat water tot een dik papje gemaakt) toe. Meng goed. Neem van het vuur. Zeef bloem, bakpoeder,...

1001- Nacht-Taart.
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

Oven voorverwarmen op 180 graden C. Eieren met suiker in een grote kom loskloppen. Kom op pan met heet water zetten (au bain marie) en eimen...

1001-nacht chocoladegebakjes
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Cacao

Smelt boter. Voeg bruine suiker, cacao (met wat water tot een dik papje gemaakt) toe. Meng goed. Neem van het vuur. Zeef bloem, bakpoeder...

11 Steden Koek
Uit de categorie desserts: met Kaneel, Suiker en Amandelen | 1 reactie

Appels raspen en beetje suiker,kaneel en citroenrasp erdoor scheppen.Het bakmeel en bruine suiker en havermout door elkaar roeren als laatst...

15 jaar Plustaart.
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Suiker

Breng 1 dl melk met een vanillestokje aan de kook, laat 10 minuten op laag vuur trekken. Klop 70 gram suiker en 30 gram eigeel met een mixer...

2 = 1
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Uien

Dit gerecht is samengevoegd uit 2 gerechten met eigen aanpassingende uien in ringen snijden en bakken in olie. Een scheutje appelsap bij do...

4/4DE GEBAK MET CONFITUUR
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

Meng met een klopper de suiker en de margarine die je een ? uur voordien uit de koelkast hebt gezet. De mengeling moet schuimig worden. Voeg...

5 december Ijs
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Melk en Suiker

Rasp je chocolade letter grof. Zet de melk op, maar houd een klein beetje achter. Hier roer je de maizena en de suiker mee los. Als de mel...

6xverrassen met kerststol
Uit de categorie brood: met Melk, Brood en Suiker

Ingredienten volgens recept naar keuze voorbereiden.In steelpan boter smelten. Melk toevoegen en verwarmen tot lauw. In kom,volgens gebrui...

7-Up Punch
Uit de categorie dranken: met Kaneel, Suiker en Citroen

IN A SAUCE PAN SIMMER CINNAMON WITH WATER AND SUGAR ABOUT 5 MINUTES. COOL. IN A LARGE BOWL COMBINE CINNAMON MIXTURE WITH ORANGE JUICE, LEM...

8 keer soesjes
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Kwark

Met slagroom met 2 tl kaneel per ? liter en wat suiker en een flinke schep Californische rozijnen. Met Zwitserse room (? deel banketbakkersr...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker