Recepten met Suiker

Over Suiker

Recepten met Suiker

Wordt verkregen uit het sap van suikerriet of suikerbieten. Men dampt het sap langzaam in en centrifugeert de kristallen eruit. Van nature zijn deze kristallen bruin. Het resterende product is de melassestroop (zoute melassestroop uit rietsuiker en suikerbietenstroop), die de rest van de bestanddelen van het sap bevat; het is zeer rijk aan mineralen, maar minder zoet. Wetenswaardigheden over suiker. In het algemeen is het zoetmiddel voor snoepgoed geraffineerde suiker, maar er zijn talrijke alternatieven met een meer uitgesproken karakter, zoals honing, keukenstroop, ahornstroop, melasse en bruine suiker. De voornaamste bronnen voor witte suiker zijn suikerriet, een tropische grassoort, en suikerbiet, een knolgewas uit een gematigd klimaat. Om het zoete sap uit suikerriet te halen worden de stengels tussen walsen geplet. Het uitgeperste sap wordt vervolgens gezuiverd door verhitting met kalkmelk. Door verdere bewerking beginnen zich suikerkristallen te vormen en vervolgens wordt het sap gecentrifugeerd om de vloeistof van de kristallen te scheiden. De eindproducten bestaan uit grove, donkerbruine korrels suiker, de dikke, bijna zwarte stroop, die bekend staat als melasse, en afvalmelasse. De suiker kan nu worden geraffineerd - dat wil zeggen van alle onzuiverheden worden ontdaan. Dit wordt gedaan door de suiker te wassen en opnieuw te centrifugeren. In dit stadium is hij nog bruin van kleur en kan worden verpakt als rietsuiker. Door verdere bewerkingen en filtratie verdwijnen geleidelijk de bruine kleur en alle resten van smaakstoffen met als resultaat zuivere, witte suikerkristallen. De grootte van de kristallen kan worden gevarieerd - kandijsuiker bijvoorbeeld heeft heel grote kristallen, die van kristalsuiker kunnen groot of middelgroot zijn en de kristallen van basterd- en castorsuiker zijn klein. Suikerkristallen kunnen ook heel fijn worden gemalen tot poedersuiker of ze kunnen vochtig worden gemaakt en tot suikerklontjes worden verwerkt. Het bewerken en raffineren van witte suiker levert veel bijproducten op. Keukenstroop is een donkere stroop, gemaakt van melasse. De tijdens het raffineren afgetapte vloeistoffen kunnen zelf worden bewerkt tot lichtgele of bruine suikers of tot licht gekleurde stropen zoals bijvoorbeeld golden syrup. Om de suiker uit suikerbieten vrij te maken, wordt de knol in plakken gesneden en in heet water gelegd. Hierna wordt bietsuiker op vrijwel dezelfde manier bewerkt als rietsuiker. De bijproducten van suikerbiet worden uitsluitend als veevoeer gebruikt; alleen het eindproduct - witte suiker - is geschikt voor menselijke consumptie. Een methode om het sap van suikerriet te extraheren en in te dampen was in India al rond 3000 v.Chr bekend. Van India verspreidde het verbouwen van suikerriet en het maken van suiker zich naar het oosten van Indo-China, naar Europa. De eerste suikerraffinaderijen ontstonden in de zevende eeuw na Chr. In Perzië en tegen de achtste eeuw werd in Spanje en het midden van Frankrijk suikerriet verbouwd en suiker gemaakt. In 1493 nam Columbus op zijn tweede reis naar Amerika enkele kiemplantjes van het suikerriet mee naar het eiland Santo Domingo. Dat was het begin van de suikerrietindustrie van West-Indië en de suikerproductie groeide enorm. Maar pas in de 16de eeuw, toen het raffineren van suiker een commercieel bedrijf werd, begon men van suiker snoepgoed te maken. Al vroeg werden er in Zuid-Europa bieten geteeld, maar alleen als groente en veevoer. In 1747 toonde een Duitse apotheker, Andreas Marggraf, aan dat bepaalde bietsoorten suiker bevatten. De eerste suikerbietenfabriek werd in 1802 in Cunern in Silezië geopend. in Frankrijk verleende Napoleon in 1811 het Kruis van het Legioen van Eer aan ene Benjamin Delessert voor zijn experimenten met het laten kristalliseren van bietsuiker. Honing was vrijwel zeker het eerste door de mens gebruikte zoetmiddel. Jager-verzamelaars uit het Stenen Tijdperk verzamelden honing in de nesten van wilde bijen, getuige een prehistorische schildering in de Arana-grotten bij Valencia in Spanje. Zeker is dat de Egyptenaren tegen 2500 v. Chr. Bijen hielden; een reliëf in de tempel van Neuserre te Abu Sir laat zien hoe imkers bijen met rook bedwelmen, dan honingraten uit cilindrische bijenkorven halen en de honing in voorraadpotten doen. Honing was zozeer de gebruikelijke zoetstof van de klassieke wereld, dat de Romeinse historicus Plinius suiker als 'een soort honing' beschreef. Tegenwoordig is honing nog steeds het belangrijkste bestanddeel van veel snoepgoed in Arabië en het Midden-Oosten. In andere landen wordt honing meer gebruikt als aroma dan als belangrijkste ingrediënt bij het maken van snoepgoed. Honing geeft extra zachtheid aan noga en ook aan karamels. Het karakter en de smaak van honing worden bepaald door de soort bloemen die de bijen, die het produceren, hebben bezocht. Uw honingkeuze zal de smaak van de lekkernijen die u ermee maakt, enigszins beïnvloeden. Heide-, oranjebloesem-, rozemarijn- en lavendelhoning behoren tot de meest karakteristieke soorten. Een andere bron van zoetstoffen is de ahorn, die inheems is in Noord-Amerika. In de lente wordt het sap, dat ongeveer 3 procent suiker bevat, afgetapt. Als het sap wordt ingekookt, krijgt men een amberkleurige stroop of een lichtbruine suiker met een milde, zoete smaak. Minder verfijnde, maar niettemin waardevolle zoetmiddelen, worden uit maïs gewonnen. De kettingvormige zetmeelmoleculen waaruit maïskorrels bestaan, worden met zuren afgebroken en leveren suikers en stropen van diverse kwaliteiten, zoals maïsstroop en vloeibare glucose. Zoetstoffen uit maïs, ahorn, honing, suikerriet en suikerbiet hebben scheikundig gezien veel gemeen. Gewone witte suiker - de scheikundige naam is sucrose - is het zuiverste (99.8%) commerciele scheidkundige preparaat dat bekend is. Sucrose is een molecuul met twee duidelijke, door een chemische verbinding aaneengevoegde delen. Deze twee delen, glucose en fructose, kunnen ook als aparte suikers bestaan. Fructose is zoeter dan sucrose, glucose iets minder zoet dan beide. Maïsstroop en vloeibare glucose bevatten een grote hoeveelheid glucose (ondanks zijn naam bestaat vloeibare glucose niet voor 100% uit glucose). Honing dankt zijn zoetigheid aan fructose. Ahornsuiker, evenals riet- en bietsuiker, bestaat hoofdzakelijk uit sucrose. Maar ahornsuiker en ongeraffineerde rietsuikers zijn, in tegenstelling tot witte suiker, geen zuivere sucrose; het is het kleine percentage andere stoffen waardoor ze hun karakteristieke smaak krijgen.


Overzicht van recepten met Suiker

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Suiker. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Suiker en waar Suiker het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 16766 recepten
8 zoete soezen gevuld met cranberry-rozijnen compo
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Kaneel

Snijd de boter in stukjes. Zeef de bloem boven een kom. Voeg het zout toe. Verwarm de oven voor op 225?C. Bekleed de bakplaat met bakpapier....

: pannetone
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Melk

1 dag vantevoren: week de bloempot een nacht in water.bekleed de pot met bakpapier. vet het papier in met boter. los de gist en 1 el su...

Aioli met de staafmixer
Uit de categorie sauzen: met Zout, Suiker en Citroen

? > Doe de ingredienten in de mengbeker, voeg als laatste, voorzichtig langs de zijkant schenkend, de olijfolie toe. ? > Laat het geh...

Amandeltaart met karamel
Uit de categorie desserts: met Zout, Bloem en Kaneel

? Oven verwarmen op 200 ?C ? Meng de suiker, kaneel, bloem, zout, bakpoeder, de in blokjes gesneden gekoelde boter, de eieren, het citroens...

Baba au Rhum
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Room

? Zeef de bloem, voeg de gist, het zout en de suiker toe. ? Roer de boter met een houten lepel tot room. ? Druk een kuiltje in de bloem, v...

Bananentaart met lange vingers
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

? Cakeblik met plasticfolie bekleden. ? > banaan in dunne plakjes snijden. ? > Slagroom met 1 el suiker opkloppen. ? > 3 el suik...

Barbecuesaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tijm en Uien

? Bak, op laag vuur, de uien en fijngesneden knoflook in een pan met zware bodem tot ze zacht en goudgeel zijn in ca. 15 minuten. ? Pan dee...

Brandy Alexander parfait
Uit de categorie desserts: met Room, Cacao en Cognac

klop de eierdooiers los, >>? roer een papje van het cacaopoeder en het kokende water, 1,2 dl, haal de pan van het vuur en los de choco...

Chocolade Bananencake
Uit de categorie desserts: met Bloem, Suiker en Eieren

? Klop de dooiers met de suiker op tot het mengsel dik en licht van kleur is en als een lint van de lepel loopt, doe er de boter de chocolad...

Chocoladeterrine met sinaasappelsaus
Uit de categorie desserts: met Suiker, Chocolade en Mascarpone

? Snijd de koekjes in kleine stukjes en besprenkel ze met 2 ? el likeur. ? > Breek de chocolade in stukken en smelt deze au bain-marie,...

Citroenpudding
Uit de categorie desserts: met Melk, Bloem en Suiker

? Verwarm de oven voor op 180 ?C. en beboter de vorm. ? > Doe de boter, suiker en citroenrasp in een kom, klop dit tot een licht en luc...

Creme brulee met rabarber
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Suiker

? Snijd de gewassen en schoongemaakte rabarber in stukjes van 3 cm lengte, doe ze met de bruine basterdsuiker in een pannetje. > Laat dit...

Creme Chantilly
Uit de categorie sauzen: met Room, Room en Suiker

? Goed gekoelde slagroom met de suiker opkloppen tot ze in volume is verdubbeld en zeer stijf geworden is....

Creme de tomates
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Room

? Smelt 2 el boter op matig vuur in de pan, hierin de ui en wortel in 8 tot 10 minuten al roerend licht fruiten maar niet bruinen. ? > V...

Frambozentaart
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

? Zeef de bloem boven de kom, voeg een mespunt zout toe, de in blokjes verdeelde boter, de vanille-essence en mix dit tot het mengsel op br...

Gebakken grietfilet met karamelsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Bloem

? Smoor de sjalotjes in de boter tot ze glazig zijn, voeg de wijn, suiker, laurierblad, tijm en basilicum toe, laat de saus op laag vuur tot...

Gebakken Lamsfilet met aspergesalade
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

 Ontdoe de lamsrugfilet van alle ongerechtigheden.  De asperges wassen schillen, 2 cm van de onderkant snijden en het de asperges in...

Gefrituurde Banaan toffees
Uit de categorie desserts: met Gember, Limoen en Suiker

? Snij de bananen in kleine blokjes, hak de gember zeer fijn, snij de pruimen fijn en meng het geheel door elkaar. ? > Verdeel de compot...

Geroosterde entrecote met aioli (barbecue)
Uit de categorie bbq: met Zout, Suiker en Citroen

? Aioli maken met de staafmixer: ? > Doe geraspte knoflook, de eierdooiers, mosterd, wijnazijn, citroensap, peper, zout en het mespuntje...

Gestoomde chocolade pudding
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Bloem

 chocolade in een metalen kom met 4 el water roerend laten smelten.  Neem de kom van het vuur, klop de boter door het mengsel, daarna...

Japanse kipfilet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Bloem, Suiker en Mosterd

Saus : 2dl kippenboullion, 40 cc japanse soya, 2thl. suiker, 1 eetl. mosterd (in een beetje boullion los roeren, voorkomt korrels). Geheel a...

Kaassouffle
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Kaas

? Smelt de boter in een pannetje, de bloem erdoor en roer een mooie gladde roux, laat deze een minuutje garen (bubbelen) en haal de pan van...

Kip in een krokant amandeljasje (wok)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloem

? Snijd de kipfilet in grote stukken, voeg de sojasaus, zout, peper en suiker toe, meng het geheel goed en laat dit een half uur gekoeld sta...

Kipsate op houtskool
Uit de categorie bbq: met Olie, Gember en Ketjap

? Marinade bereiden, meng de ingredienten zoals vermeld, olie toevoegen totdat er een smeuige marinade ontstaat. ? Kip dun snijden of plat...

Le Poupeton
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

? Verwijder het vel en de graten. ? > Wrijf in een vijzel, of met een staafmixer, de vis en het brood fijn. ? > Klop er een voor ee...

Laatste reacties met dit ingredient

11 Steden Koek

Heerlijk ! Ik doe voor de appelrasp noten met granberrie en rozijnen e...

Door *Grada van der Beek-den Bakker*
Warme Ketel (drank uit Terschelling)

Het is fan Schylge 😉...

Door *Kees Stada*
Chinese aardappelschotel met broccoli en paddesto

¹ÚÉú԰·227º&Ari...

Door *neersinkcarl*

Veel voorkomende ingrediënten met Suiker