Recepten met Thee

Over Thee

Recepten met Thee

Thee komt oorspronkelijk uit China en is daar al bekend sinds 2737 vòòr Christus. In dat jaar kookte keizer Shen Nung water onder een camelliastruik, toen er een paar blaadjes in de pot vielen. De aldus verkregen drank vond men lekker en verkwikkend. In China is ook de oorsprong van het woord thee te vinden: cha. In sommige landen is deze term nog steeds in gebruik: cha, chai of iets wat daar op lijkt. In andere landen is het tea, tee of thee geworden. In Europa werd thee pas veel later bekend. In de zestiende eeuw werd thee eerst door de Portugezen en later door Nederlandse koopvaarders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) ingevoerd. Marco Polo was de eerste Europeaan die van de Chinezen leerde hoe thee wordt gezet. In Nederland en Frankrijk, maar vooral in Engeland werd thee snel populair. In eerste instantie zagen de Engelsen thee als een drank voor de aristocratie, maar binnen honderd jaar was thee de drank voor iedereen. Voordat de VOC per schip thee naar Europa vervoerde, werd tussen China, Rusland en Turkije al in thee gehandeld. Over land werd thee per kameel vervoerd, daarom werd de thee tot een blok samengeperst. Zo ontstond de theetegel: 1 3/4 kilo samengeperste thee. Vaak werden de theepersen gegraveerd. Zo kreeg de tegel aan beide zijden een gravure: aan de voorkant een Chinese voorstelling en aan de achterkant een vlakverdeling. Omdat thee een kostbaar product was, werden stukjes van de tegel onderweg gebruikt als betaalmiddel. Door het vervoer over zee verdween de theetegel. Tegenwoordig worden de decoratieve tegels met behulp van oude Chinese stempels weer gemaakt. De tegel verspreidt niet alleen een lekker aroma, maar u kunt er ook thee van zetten. Per keer heeft u maar een klein stukje nodig. Thee wordt tegenwoordig vaak met theezakjes gezet. Het eerste theebuiltje of theezakje was oorspronkelijk bedoeld als monster. Een Amerikaanse theehandelaar (Thomas Sullivan) stuurde zijn klanten monsters in kleine zijden zakjes. Tegenwoordig zijn theezakjes van neutraal poreus papier. Maar thee-speciaalzaken verkopen nog steeds zijden of katoenen zakjes. Ook zijn er voor losse thee speciale filters en theeëieren in diverse maten te koop. Naast de theezakjes met 4 gram thee (voor een kleine pot), zijn er nu ook zakjes voor 'tea for one'. Thee is verkrijgbaar in veel soorten en smaken. De kwaliteit is onder andere afhankelijk van de bladgrootte en het gebied van herkomst. De meeste thee wordt in India (Assam, Darjeeling) en Sri Lanka (het vroegere Ceylon) verbouwd. Twee andere grote theeproducenten zijn Kenia en Indonesië. Thee met namen die de herkomst aangeven, zijn vaak een goede richtlijn voor het soort thee dat u kunt verwachten. Assam is een pittige, aromatische thee uit het noordoosten van India, die ook veel op Java en Sumatra wordt gekweekt. Ceylon is een lichte thee met krachtige smaak, die soms enigszins bitter is. Darjeeling is een krachtige thee die ontstaan is uit een kruising tussen de Assam en de Chinese soort. Earl Grey is een aparte melange van China-thee en Darjeeling, gearomatiseerd met bergamot (een kleine citrusvrucht met een fruitig en zoet aroma). China Blossom-thee is een zwarte theesoort die op smaak wordt gebracht met jasmijn (wie losse thee koopt, kan de witte bloemetjes in de thee zien). English Breakfast is ontbijtthee die bestaat uit een melange van India- en Ceylontheesoorten. Lapsang Souchon is een China-thee van groot blad met een rokerige smaak. Naast deze bekende soorten zijn er ook veel vruchtenmelanges en kruidentheeën. Kruidenthee is kant-en-klaar te koop, maar u kunt het ook zelf maken. Heel lekker is thee met bijvoorbeeld gedroogde munt, vanillesuiker, kaneel of kruidnagel. Behalve gewone thee is ook biologische thee verkrijgbaar. Een ongeopend pakje thee blijft op een koele droge plaats anderhalf jaar goed. Is de verpakking open, dan kunt u de thee het best bewaren in een goed afsluitbare bus, zodat de geur en smaak zo goed mogelijk blijven. Thee neemt snel andere geuren en smaakjes aan. Bewaar thee daarom gescheiden van sterk geurende zaken. Goed gezette thee is helder en goudkleurig, opwekkend en dorstlessend. Breng voor een pot geurige thee een ketel vers koud water aan de kook. Laat het niet te lang koken, anders gaat alle zuurstof verloren en wordt de thee bitter. Hard of gechloreerd water moet wel doorkoken. Ook kunt u een speciale filterkan of waterfilter gebruiken (verkrijgbaar bij thee-speciaalzaken of kookwinkels). Niet alleen de kalk, maar ook andere mineralen worden zo uit het water gefilterd. Een andere oplossing is thee zetten van koolzuurvrij bronwater. Verwarm de theepot altijd voor, dan trekt de thee veel beter. Spoel de pot liever niet alleen om met heet water uit de kraan, maar zet hem na het omspoelen tot het water kookt weg vol heet water uit de kraan (op een theelichtje of in een theemuts). Giet dan de pot leeg, doe er thee in en schenk het kokendhete water erop. De hoeveelheid thee is afhankelijk van de grootte van de pot en de gewenste sterkte. Neem een volle pot (zes tot acht koppen) tenminste 2 schepjes thee (8 gram) of 2 theezakjes (ieder 4 gram). Laat de thee 3-4 minuten trekken, bij voorkeur op een theelichtje of in een theemuts. Roer de thee na het trekken even om, of beweeg de theezakjes enkele malen heen en weer. Zo wordt het thee-extract gelijkmatig over de inhoud van de pot verdeeld. Schenk de thee direct in, eventueel in voorverwarmde theeglazen.

Verwante ingrediënten van Thee


Overzicht van recepten met Thee

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Thee. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Thee en waar Thee het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 224 recepten
Winterthee
Uit de categorie dranken: met Thee, Honing en Kaneel

Doe het water met het kaneelstokje in een pan en breng het aan de kook. Draai de hittebron wat lager en laat het 5 minuten trekken....

*MAROKKAANS STOOFPOTJE *
Uit de categorie hoofdgerechten: met Thee, Tijm en Rijst

Snijd het vlees in brokjes en bestuif die met bloem. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd 2 dunne reepjes van de schoon- gemaakte s...

Aardappelnestjes met eiersalade
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Zout en Thee

- Schil de aardappelen en rasp ze fijn. - Dep de geraspte aardappelen goed droog met een keukendoek of theedoek. - Verhit de frituurolie....

aardappelpreisoep met hamschijf
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Melk

breng de hamschiven met 1 l. water en zout aan de kooklaat ze 120 min. zachtjes trekken met het deksel schuin op de pande bouillon mag niet...

Aardbeiengelatine
Uit de categorie desserts: met Room, Thee en Suiker

Koeltijd 1 uur Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in stukjes. Week de gelatine in wat koud water. Men...

amandellikeur-dessert
Uit de categorie desserts: met Thee en Cacao

Plakken cake diagonaal halveren. Besprenkelen met likeur. Op twee bordjes elk 1 driehoekje cake leggen. Crema erop scheppen. Andere driehoe...

Amerikaanse theegrog
Uit de categorie borrelhapjes: met Thee, Suiker en Kruidnagel

Schenk de hete, zwarte thee, de rum, twee of drie scheutjes Curacao en de suiker in een grog-glas. Roer het geheel zo lang door totdat de su...

ananasbavarois
Uit de categorie desserts: met Room, Thee en Olie

Laat de gelatine weken in een bodempje water. Maak sterke muntthee met 10 cl kokend water. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de thee en l...

ANANASKIP
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Thee en Rijst

-braad kippedelen en ui bruin -doe chutney en rijst erbij en meng goed -meng thee met soeppoeder en doe bij kip -lekt ananas stukken uit en...

Appel-theegelei
Uit de categorie bijgerechten: met Thee, Suiker en Citroen

-was 1 kg ongeschilde appelen en snij in stukken -laat 1/2 u zacht koken in 1 l water -laat uitlekken in neteldoek-breng 2 dl water...

appelbootjes
Uit de categorie desserts: met Thee, Kaneel en Suiker

1. Verwarm de oven voor op 200 ?C of gasovenstand 4. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten). I...

Appelthee
Uit de categorie borrelhapjes: met Thee

Deze thee maak je van appelschillen. Dus als je appelmoes hebt of gebakken appel, kun je van de schillen nog eens een lekker drankje brouwen...

ASPERGE LOEMPIA
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Thee en Olie

Kookt de asperges (8 cm lang) 3 min. In gezouten water en schrik ze dan af in koud water. snij de tomaat,pijpajuin en champions in kleine s...

Axelle-taart
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Thee

De verschillende recepten: Witte chocolademousse: De melk met de room en de vanillepeul koken en op de witte chocolade gieten. De gelatine...

Banaan met spek .
Uit de categorie borrelhapjes: met Thee, Olie en Rijst

de rijst voorkoken , twee eetlepels rozijnen per persoon in een kop thee inweken . 1 banaan per persoon pellen .rol elke banaan in een dunge...

Bara Brith
Uit de categorie brood: met Sla, Gist en Zout

Zeef de bloem met het zout en de specerijen in een kom. Wrijf er vervolgens het vet door zodat u een kruimelig mengsel krijgt. Roer er de gi...

Bastognekoeken
Uit de categorie borrelhapjes: met Thee, Suiker en Roomboter

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de bak plaat in met boter. Gooi alles behalve de kandijsuiker in een kom en meng het. Als het een...

Bavarois met ananas
Uit de categorie desserts: met Room, Thee en Olie

Laat de gelantine weken in een bodempje water. - Maak sterke muntthee met 10 cl kokend water, voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de thee...

BEQOULA
Uit de categorie salades: met Zout, Thee en Olie

Spinazie, peterselie en koriander zeer fijn snijden. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. Groenten en kruiden grondig wassen, uit laten...

Blauwvingers kruimeltaartje
Uit de categorie desserts: met Zout, Room en Melk

Roer de boter zacht in een kom. Doe de basterdsuiker,het zout,de vanillesuiker en het ei erbij en meng alles goed door elkaar. Zeef de bloem...

Bobotie.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Thee

Oven voorverwarmen tot 180graden.Abrikozen,rozijnen en appelringen in de warme rooibos-thee laten wellen.Zeven,thee opvangen en vruchten in...

Boerenyoghurt-vanille-ijs
Uit de categorie desserts: met Room, Thee en Yoghurt

Leg een natgemaakte linnen (thee)doek in een brote bolzeef of vergiet. Zet op een schaal. Giet de boerenyoghurt in de doek en laat 24 uur ui...

Boven thee gerookte eendeborstfilet met dipsaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Thee en Azijn

Bedek de bodem van een wok met een dubbele laag aluminiumfolie.Verdeel daarop de bloem, daarop de suiker in een laag en daarover de theebl...

Breugheliaanse rijsttaart
Uit de categorie desserts: met Gist, Zout en Melk

Verwarm de oven voor op 180 gr. C. Los de gist in de melk op en kook de rijst in de melk gaar. Roer er de suiker en het zout onder en voeg o...

Brioche 1
Uit de categorie vegetarisch: met Sla, Gist en Zout

Er zijn drie soorten brioches: * Algemeen: voor pasteitjes zonder korst, cassolettes, coulibiac en brioches om te garneren * Gewoon: voor kl...

Laatste reacties met dit ingredient

Fruitwok met punch en banaan.

ik hou van bananen...

Door *koentje de bananen lover*

Veel voorkomende ingrediënten met Thee