Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 26-50 van 15778 recepten
Broodje bacon, sla, tomaat
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Brood en Tomaat

Bak de bacon in een droge pan knapperig en laat uitlekken op keukenpapier Snijd de tomaten in plakken Rooster het brood en smeer op 4 snee...

Broodje kalkoen
Uit de categorie borrelhapjes: met Tomaat

leg de kalkoenham tussen de sneetjes roggebrood en garneer met een blaadje krulandijvie en enkele schijfjes tomaat....

broodjes met beleg....voor een picknick....
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Kiwi en Meloen

- Minisandwich doorsnijden en beleggen met een lepeltje roerei, enkele voorgekookte groene asperges en een plakje Ganda Ham. Afwerken met wa...

Chivito
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Sla en Zout

1. Neem twee kleine koekenpannen. Bak in de ene het vlees in een beetje olijfolie in ? 6 minuten gaar. Tegelijkertijd bak je een spiegelei i...

Clubsandwich
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Mango en Wasabi

Laat voor de mangoketchup alle ingredienten op een laag vuur 20 minuten koken. Pureer het mengsel, passeer het door een fijne zeef en laat a...

Courgettesoep met een garnituur van kip en garnal
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Schil een gedeelte van een courgette met de dunschiller en snijd deze schil in een fijne brunoise. Snijd uit dezelfde courgette ook nog een...

Crispino met tomatensalsa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Salsa en Tomaat

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Schep de tomaat met de sjalot, de saus, de peterselie e...

Dendeng Blado
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Laos en Olie

Snijd het vlees in dunne plakjes van ca. 5 cm. Doe ze in een pan met ruim water en 5 daun salam en breng aan de kook. Laat het vlees in 1-1...

Een aangepaste Osso Bucco
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Salie en Tomaat

Het kalfsvlees bruinbakken in de verhitte olie. De in blokjes gesneden ui, wortel en selder toevoegen. Ongeveer 10 min. laten sudderen op ee...

Een Cappuccino van Garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Tijm

Zet de garnalen in olijfolie aan met de in plakjes gesneden wortel, bleekselderij en ui en voeg daaarna de tomatenpuree toe. Voeg dan de in...

Fattoush
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Brood | 1 reactie

Halveer de gewassen komkommer in de lengte, schrap er met een lepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakjes. Snijd de tomaten...

Felrode groenten met maanzaadsaus uit Rajasthan
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

1. Rooster het fenegriekzaad in een droge pan tot het bruin kleurt en haal dan de pan van het vuur. Maal het fenegriekzaad en maanzaad of wr...

Franse tomatensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Tomaat en Knoflook

Breng een flesje Maggi Basis voor Tomatensoep aan de kook met ruim 1,5 liter water en de wijn. Zet het vuur laag. Ontvel en ontpit de tomat...

Frisse pastasla met vis.
Uit de categorie salades: met Zalm, Tomaat en Olijfolie

Kook de pasta gaar en spoel hem met koed water tot hij afgekoeld is.Laat goed uitlekken.Meng alle ingredienten erdoor en zet in in de koelka...

Gamba ratatouille
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Olie en Gamba

Gamba in olie bakken en gedeeltelijk pellen. Looksaus bereiden (mayonaise met room en zeer fijn geplette look en cayennepeper). Ratatouille...

Gazpacho met gestoomde scampi
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Room

Snij de geschilde komkommer in stukjes, haal de zaadlijsten uit de paprika en snij in stukjes. Schil de ui en de knoflook Doe alle ingred...

Gehaktballetjes in tomatensaus (Soutzoukakia)
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Komijn

Doe het gehakt met paneermeel, komijn, peper en zout in een kom en vermeng dit alles tot een samenhangende massa. Het gehakt in ongeveer 9 c...

Gehaktschotel met mie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Stroop

Vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot en bak ze aan alle zijden licht goudbruin. Schud de pan zo nu en dan zodat ze geli...

GEROOSTERDE PEPERSOEP
Uit de categorie soep: met Zout, Olie en Pepers

Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de paprika's en de pepers onder e...

Gestoofd rundvlees (Manzo brassato)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Bloem

Kruid het vlees met peper, zout en paprikapoeder. Wentel het vlees dan door de bloem en bak het in een stoofpan rondom goudbruin in een meng...

Gevuld Paasbrood .
Uit de categorie borrelhapjes: met Kaas, Bloem en Eieren

Oven voorverwarmen op 200 graden , deeg bereiden volgens instructie op het pak. Eieren 10 minuten koken. Het deeg uitrollen op een vlakke,...

Gevulde aubergines
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Tomaat

Verwarm de oven voor op 200?C Kook de gehalveerde aubergine 10 min. in water met zout, hol het vruchtvlees uit tot 1 cm van de rand en snij...

Gevulde venkelschuitjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Tijm

Verwarm de oven voor op 225?.Haal van elke venkelknol de 4 grote buitenste rokken (bladern) los. Kook de venkelrokken in ruim kokend water m...

gezond broodje
Uit de categorie borrelhapjes: met Sla, Kaas en Augurk

snij de broodje open doe een plakje kaas erin en snij de sla instukjes doet op de kaas en snij de tomaat in stukjes en de komkommer ook in k...

Griekse aubergineschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Feta en Olie

Snij de uien in dunne ringen. Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten. Ontvel de tomaten en snij z...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat