Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 51-75 van 15778 recepten
Griekse kipfiletreepjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Suiker en Tomaat

Snijd de kip in reepjes. Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip met de kruiden, de olijven en de suiker Voeg de tomaten toe en...

Groene lasagna met sprotfilet
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Dille en Kervel

Kook een blad lasagne, afkoelen en in zeshoekvorm uitsnijden. Tomaat pellen en in blokjes snijden. Roomse kervel plukken en in ijswater legg...

ham-kaasbrood
Uit de categorie brood: met Ham, Gist en Zout

Vul elke beker met de ingredienten voor het deeg. Stel in op deeg maken en zet de machine aan.Warm de oven 10 minuten voor. Snijd de ham fij...

Hartige plaattaart
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Eieren

Verwarm de oven voor op 225?C. Rol het pizzadeeg uit tot een rechte lap van 35x25 cm en leg het op de bakplaat. Duw de randen van het deeg o...

Hartige taart met tomaat en paprika
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Tijm

Verwarm de oven voor op 225?C.1.Leg de paprika?s op een rooster en rooster ze ? 20 min. in het midden van de oven tot het vel zwart begint t...

Herfstspaghetti
Uit de categorie pasta: met Zout, Feta en Feta

Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Hak de walnoten grof. Ontvel de tomaten en snijdt ze in blokjes. Snijdt de fet...

Hollandse garnalentorentjes met mosterd-mayonaise
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Tomaat en Tomaat

1. Leg de tomaten 12 tellen in kokend water. Spoel ze af onder de koude kraan. Schil en halveer ze, verwijder de pitjes en snijd het vruchtv...

Italiaanse pannenkoek
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Pesto

1. Maak een beslag zoals dat beschreven staat op de verpakking 2. Meng er 2 theelepels pesto doorheen 3. Snijd een tomaat in dunne plakjes...

Jordaanse vleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Vlees koud spoelen en met keukenpapier afdeppen. Zenen,maar niet al het vet verwijderen. Vlees in 2 cm grote blokjes snijden. De vleesblokje...

Kabeljauw op baskische wijze
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Paprika

Doe de ingredienten van de baskische saus in een schaal van 1,5 l en laat 6 min koken op volle kracht. Leg de kabeljauw in het groentenme...

kikkererwtensoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Komijn en Tomaat

ui bakken tot deze glazig ziet, knoflook en komijn toevoegen en even zachtjes bakken. 1 blik erwten en de saffraan toevoegen. daarna het ver...

Kip met gebakken citroen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Rijst

Laat de stukken kip op kamertemperatuur komen. Roer de kruiden door elkaar en wrijf de kip in met het kruidenmengsel. Laat kort intrekken.Ba...

Kip met paksoi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Mirin

Maak het kippenvlees droog met keukenpapier. Snijd het kippenvlees in smalle reepjes. Verwijder de lelijke bladeren en de voet van de paksoi...

Kipfilet met een
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Brie

Snijd de lenteui in fijne ringetjes. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes . Snijd de witte korst van de brie en snijd ze in kleine blokj...

Kipfilet met tomaat-auberginesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

1. Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien en snipper deze fijn. Snijd de tomaten en kipfilet in blokjes 2. Verhit 2 eetlepel...

Kipgoulash
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Tomaat

Verhit de margarine in een ruime anti-kleefpan. Fruit de uien. Voeg de kipfilet toe en schroei deze dicht. Voeg de paprikablokjes toe...

Lamsgoulash
Uit de categorie vlees: met Zout, Tijm en Olie

Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met paprikapoeder, peper en zout. M...

Lamshachee
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het in blokjes (ca. 1 1/2 cm) en strooi er wat zout en peper over. Schep alles enkele malen goe...

Landbouwerssoep
Uit de categorie soep: met Prei, Zout en Uien

Versnipper de ui en snijd het spek in dobbelsteentjes Maak driehoekjes van de wortelen, de prei en de selder De boontjes mogen in kleine gel...

LINZENCURRY
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Santen en Linzen

Linzen laten uitlekken in zeef. Tomaten wassen en in stukjes snijden. In wok of braadpan olie verhitten en roerbakmix ca 3 min. roerbakken....

Maaltijdpita met garnalen in roomsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Kaas en Room

1. Bak de pita?s in de oven volgens de aanwijzingen. 2. Bereid de Maggi Room-Tuinkruiden Saus met de boter volgens de aanwijzingen. Roer de...

Maaltijdsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Feta en Brood

35 minutenHalveer de gewassen komkommer in de lengte, schrap er met een lepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakjes. Snijd...

Maaltijdsalade van paprika`s en rode kidneybonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

1. Maak de paprika`s schoon en snij ze in stukjes 2. Meng ze met de uitgelekte bonen en de in blokjes gesneden ham 3. Klop een dressing va...

Makkelijkke Pastasalade.
Uit de categorie salades: met Rucola, Eieren en Tomaat

Verdeel de salade over 2 borden. verdeel daarover de rucola, eieren, tomaatjes, paprika olijven en als laatste de anjovis...

Makreelrolletjes met mihoen en cashewnootjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Tomaat, Makreel en IJsbergsla

Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing, laat uitlekken en afkoelen Roer de yoghurtdressing en de cajunkruiden door elkaar Maak een m...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat