Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 76-100 van 15778 recepten
Marokkaanse burgers met pilav-rijst
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Munt en Olie

1. Snijd de aubergine in blokjes. Hak de uit grof en snijd de tomaten in plakjes. 2. Verhit 3 eetlepels olie in een wok of braadpan en bak...

Mediterrane salade met rauwe ham, mortadella en s
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

1. Haal de sperziebonen af en kook ze in een flinke laag kokend water met een snufje zout in ca. 10 minuten gaar. Afgieten, onder de koude k...

Mexicaans gepaneerde schnitzel met tomaten-maissa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Bloem en Salsa

1. Roer voor de salsa in een kom de tomatenblokjes, maiskorrels, ui, peterselie, 1? eetlepel olijfolie en limoensap door elkaar. Breng de sa...

Mexicaans gourmet
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Room

Varkenslapjes in een limoenmarinade Meng 3 eetl. olie met 1 eetl. vleeskruiden en het limoensap. Leg de varkenslapjes in de marinade en la...

Mexicaanse fondue
Uit de categorie bbq: met Bier, Kaas en Olie

Snijd de uitjes en de paprika?s zonder zaadjes in kleine stukjes Kruis de tomaten in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd ze in stu...

Mexicaanse saladetortilla
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Kaas en Room

Meng de tacokruiden door het vlees Smelt 20 g boter, wacht tot het schuim is weggetrokken, voeg het vlees toe en roerbak dit 5 min. tot het...

minestronesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en courgette ong 5 min. voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en...

Mosseltapas
Uit de categorie bijgerechten: met Tijm, Sherry en Tomaat

1. Hak de tenen knoflook fijn. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Snijd ook de paprika in blokjes 2. S...

Mousaka
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Olie

aubergines wassen in plakken snijden en met zout bestrooien. De plakken bakken in een pan laag voor laag. Ui en knoflook bakken tomaten, bo...

Oosterse runderpasta
Uit de categorie pasta: met Olie, Gember en Tomaat

stijd: 25 minuten - Kooktijd: 30 minuten - Voor 4 personen Recept van llheks (www.smulweb.nl/pages/llheks) Aantal personen...

Ovenschotel van kabeljauw met groenten
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Venkel

Leg de kabeljauw, aardappelen, tomaten, ui en venkel in een ingevette ovenschaal. Probeer niet meer dan 1 laag te maken Strooi er de gepers...

Pannekoeken met kip
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Kaas en Melk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de ui in wat boter, voeg de tomaten toe en maak ze klein. Voeg de tomatenketchup en kruiden toe. B...

Pasta met olijvensaus
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijdt elke tomaat in 8 partjes. Maak de uien schoon en snijdt elk ui in 8 stukken. Vet een ovenschaal in en...

Pasta met varkensvlees in roomsaus met kwarteleit
Uit de categorie pasta: met Zout, Room en Tomaat

Maak eerst de saus: Breng in een pan de tomaten en wijn samen aan de kook en kook 10 minuutjes. Voeg kruiden, knoflook en chilipoeder toe....

Pastasalade ff anders!
Uit de categorie pasta: met Sla, Olie en Tomaat

Rasp de kruidenkaas (fijn), snij de schil van de tomaat maak hier reepjes van en snij de sla fijn. Laat de tonijn uitlekken en rooster de pi...

Penne met gehakt en pepersaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Meng het gehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder en zout en vorm er kleine balletjes van. Verhit de boter in een koekenpan en bak de bal...

pizzasaus
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Suiker

Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan met een hoge rand. Laat de ui en de knoflook in circa 3 minuten glazig fruiten...

provencaalse bonenschotel met worst en spek
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Uien en Brood

verwarm de oven voor op 200 CPel de uien en de knoflook. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Was de tomaten. Snijd de tom...

Ribkarbonaadjes met tomaat en kaas
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Verhit in een koekenpan de olie en laat hierin de boter smelten 2. Bestrooi de karbonaadjes met zout en peper 3. Braad, als het schuim...

Roerei met Spaanse peper
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Gember en Gember

1. Verhit een koekenpan en voeg boter toe. 2. Vermeng knoflook en gember tot een pasta. 3. Als de boter bruist voeg dan de knoflook-gember...

Roergebakken mosselen met gedroogde tomaat
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Olie

Verhit de olie in een grote diepe pan en bak hierin de prei met de knoflook 3 minuten op hoog vuur. 2. Voeg de reepjes gedroogde tomaat, de...

Rundvleesschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Paprika

Braad het vlees samen met de fijngehakte ui in de boter aan. Giet er als het vlees mooi bruin van kleur is een beetje water bij. Laat een en...

Scholfilet met rivierkreeftjes en kaassaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Schol

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf. Pers de limoen uit2. Spoel de scholfilets af onde...

Sinaasappeltomatensoep
Uit de categorie soep: met Zout, Gember en Honing

Zet vooraf 4 soepkommen te koelen in de koelkast of diepvriezer. Doe de tomaten en het wit van de voorjaarsui in een keukenmachine, voeg het...

Siskebap
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Uien en Eieren

Gehakt rullen met uien. Knoflook, beetje ketoembar, peper, zout, paprikapoeder, gesneden bonen, champignons, paprika, tomaat bij de geha...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat