Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 101-125 van 15778 recepten
SNELLE LINZENSOEP
Uit de categorie hoofdgerechten: met Linzen, Tomaat en Courgette

In soeppan tomaten, 1/2 liter water en bouillonblokje aan de kook brengen. Intussen chorizo in plakjes en dan in blokjes snijden.In koekenp...

SOPA DI LIMA
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Uien en Komijn

Pluk de blaadjes van de koriander. Bewaar de blaadjes om de soep te garneren en de steeltjes voor de bouillon. Pel en snij de ui in parten....

SPAGHETTI A LA NICOISE
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Olijven

Kook de Quick Spaghetti in 4 minuten gaar in 3 liter kokend water. Neem van het vuur, laat een minuut rusten en giet af. Meng er de uitgelek...

Spaghetti met quornbasilicumsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

1. Kook de spaghetti in ruim kokend water met iets zout volgens de beschrijving op het pak gaar. 2. Bak het quorngehakt zachtjes in de o...

Sperzieboontjes met aardappels in tomatensaus-Gri
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Uien

Haal de boontjes af en snij ze door. Wassen en uitlaten lekken.In een pan de uien fruiten in de olie. De boontjes toevoegen en al roerend 5...

Surinaamse schotel met kouseband
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

Snijd het vlees in dunne reepjes. Snijd de bonen in stukjes van 3-4 cm. snijd de tomaat in partjes. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de a...

tagliatelle met zalm en tomaten.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Tomaat en Tomaat

Kook de pasta al dente.Verwarm de boursin en voeg de witte wijn toe.Meng de zalmreepjes onder de saus en laat 2 min. mee opwarmen.Serveer me...

Tomatencremesoep met sinaasappel en dragon
Uit de categorie soep: met Room, Dragon en Tomaat

1. Pel de tomaten (inkruisen, kort in kokend water dompelen, koud afspoelen) en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokje...

tomatensoep a la maison!
Uit de categorie soep: met Olie, Uien en Gember

Een tip! Voor een extra magere soep kook je de gehakt-balletjes in een apart pannetje,dan komt er geen extra vet in de soep!Wat olijfolie i...

Tomatensoep met dilleroom
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tijm

Maak de ui schoon en snipper hem. Was de tomaten en snijdt ze in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui...

tonijnsalade
Uit de categorie salades: met Olie, Tomaat en Tomaat

laat de tonijn en de kappertjes kort uitlekken,een beetje olie kan geen kwaad,snijd de tomaten in smalle reepjesmeng de tonijn met de mayona...

Toscaanse scholrolletjes met roergebakken spinazi
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

Verwarm de oven voor op 160?C. Spoel de scholfilets af en dep ze droog. Kruis de tomaat in en leg deze enkele tellen in kokend water. Ontvel...

Trompette pasta Campanola met artisjokken
Uit de categorie pasta: met Zout, Melk en Olie

Verwarm de oven voor op 200 gradenRooster de paprika in de oven voor ca. 20 minuten. Neem deze uit de oven en verwijder het vel, kern en zaa...

Tuinboontjes met Serranoham
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

Verhit de olie in een koekenpan met een dikke bodem, laat de ham hierin snel rondom kleuren. Voeg de knoflook en de tuinboontjes toe en laat...

Twaalf-Apostelensoep
Uit de categorie soep: met Vis, Prei en Zout

Groenten in blokjes/reepjes snijdenSmelt de boter in een ruime soeppan en fruit daarin de bacon (of spek) en de helft van alle groenten same...

vis in de oven
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tomaat, Paprika en Knoflook

Neem een paar moten kabeljauw en leg ze in een oven vaste schotel. Snij de tomaten in reepjes en voeg ze samen met wat ui, knoflook en...

Vissaus Napoli
Uit de categorie sauzen: met Zout, Tomaat en Tomaat

Doe de walnoten, knoflook, partjes tomaat , samen met wat zout en peper, paprikspoeder en het citroensap in de keukenmachine en meng tot een...

VISSCHOTEL
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Olie

Maak de vis schoon, droog hem af en snijd hem zonodig in moten. Rol de vis even door de olie en bak hem. Verwijder de pitjes uit de paprikas...

Vleesreepjessalade met hazelnoten
Uit de categorie salades: met Sla, Azijn en Suiker

1. Kruid het vlees met 2? eetl. van de kruiden.Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in reepjes 2. Was de sla en verw...

vlug vlug stokbroodje
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Brood en Tomaat

Het stokbrood doormidden snijden. De twee helften in de lengte doorsnijden en het brood iets uithollen. Het gehakt rul bakken, (peper en zou...

Waterzooi van kipfilet met asperges en kervel.
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Room en Kervel

Schil de asperges grondig en kook ze gaar in ruim gezouten water.Leg de tomaten een paar tellen in kokend water, spoel ze koud en trek het v...

Whisky met garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Whisky en Augurk

kook het ei hard. augurk, tomaat in plakjes snijden. Garnalen schoonspoelen, uitlekken. Sla schoonspoelen en uit laten lekken.Hoeveelheid...

Zalm ragout shii-take
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Shii-take steeltjes uithalen en hoedjes in plakjes snijden en samen met gesnipperde sjalot en blokjes tomaat kort aanstoven in boter, afsmak...

Zeewolf met tapenade en roergebakken spinazie
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Olie en Dille

1.Verwarm de oven voor op 180?C2. Spoel de visfilets af met koud water en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook. Hak voor de tapenade 2 tee...

Zuidamerikaanse stoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Ontvel de tomaten en snijd deze in stukjes. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi deze met peper en zout. Pel de uien en knoflookteentjes e...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat