Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 126-150 van 15778 recepten
' RARE' GEROOKTE ZALM
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Zalm en Kaas

U begint ook hier met een ontbijtbordje met daarop een bergje reepjes RARE sla, eventueel aangevuld met wat stukjes tomaat, wat walnoten en...

' Zeebaars met tapenade van zwarte olijven, gr
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Kaas

1. Groene pesto: plet pijnboompitten in een vijzel of in een snijmolen met de parmezaanse kaas, look, basilicumblaadjes en wat citroensap. B...

'Drie Parels' soep.
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Melk en Sherry

Verwijder alle witte pezen en vliezen uit het kippevlees,hak (maal)dit tot pulp,meng het 1/2 (10ml)maizena en melk,voeg het eiwit toe en men...

'Getrouwde' pasta met tomatensaus
Uit de categorie pasta: met Zout, Bloem en Tomaat

Bereid de tomatensaus: versnipper de ui en laat lichtjes zweten in olijfolie. Voeg het rundergehakt toe en bak het vlees aan. Blus de warmte...

'Ik heb je lief'-salade.
Uit de categorie salades: met Zout, Tomaat en Bieslook

Snijd de mozzarella en de tomaten in plakken en maak er dan met een vormpje hartjes van (je kunt dit ook doen door er papieren hartje op te...

'Poor Man's Pasta'
Uit de categorie pasta: met Zout, Pepers en Tomaat

penne in ruim kokend water met zout volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Op laag vuur pepers in olijfolie verwarmen (pepers niet bakke...

'Terug naar school-smos
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Room en Brood

-Meng de mayonaise, zure room, parmigiano en mosterd onder elkaar in een kom en breng op smaak met peper en zout. -Gebruik hiervoor een st...

'Thaise Quorn salade'
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

Schep in een kom de Thaise rode currypasta, 1 eetlepel water en 175 g Quorn stukjes door elkaar en laat dit 10 minuten marineren. Klop in e...

'Voor'burger
Uit de categorie vlees: met Ham, Sla en Eieren

Scheur wat (krop)sla in stukken, snij 2 ontvelde tomaten in plakken en een ui in ringen. Bak 2 spiegeleieren. Bak 2 hamburgers. Bestrijk 2 s...

< express pizza >
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Kaas

Snij het stokbrood in de lengte in 2 door en nadien in de breedte in 2. Verdeel er de tomaten over. Kruid met peper en zout. Verdeel er de g...

"Aardappeltjes met lamsvlees en knoflook"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Munt en Olie | 1 reactie

Snijd het vlees in blokjes en besrooi ze met peper en zout. Pel de teentjes knoflook. Snijd de aardappelen in stukken. Verhit de olie in een...

"Bladerdeegbakjes met Ragout en Tomatensaus&q
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Room

Oven voorverwarmen op 200 graden C. Van 4 deegplakjes randen met water bestrijken. Uit 4 andere deegplakjes met vormpje rondje steken (word...

"Chef Salad" Griekenland
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Sla en Kaas

alle ingredienten schoonmaken/wassen/snijden / eieren kokenmaak een coctailsaus...in Griekenland zijn ze daar zoooooo klaar mee. Beetje mayo...

"GARNAALCOCTAIL MET WALNOTEN EN CACTUSVIJG&qu
Uit de categorie voorgerechten: met Dille, Tomaat en Walnoot

*Alles moet in laagjes op elkaar/leg de helft van de slamengeling als basis op de bodem van 2 kommen/strooi elk de helft van de selderblokje...

"Gegrilde zeewolf met zuiders groentestoofpot
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Bloem

Voor het groentestoofpotje: snijd de groenten fijn en stoof ze aan in olijfolie, voeg na 2 minuten de gepelde tomaten en een geplet teentje...

"Hoedjes Uit Calabrie"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

-snijd uit deeglap kleine vierkante stukjes deeg van 4 x 4 cm. -vouw de lapjes diagonaal stevig aan een zijde samen, zodat ze aan de ander z...

"Indiase Curryragout"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Rijst en Bloem

: 15 minuten. Afwerking 20 minuten. Energie totaal p.p. 445 Kcal. 30 gr. eiwit; 21 gr. koolhydraten 12 gr. vet van "vifke"...

"Kaviaar" van aubergine
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Uien

Grilleer de aubergines in de schil tot ze gaar zijn. Verwijder de schil en hak het binnenste fijn. Hak de uien fijn en fruit ze in 1 eetlepe...

"LEKKERE GROENTEN-AARDAPPELSCHOTEL"
Uit de categorie ovenschotels: met Zout, Melk en Dille

# Doe de aardappelen in gezouten water,en kook ze gaar. # Doe er boter,peper en zout,nootmuskaat en melk bij,en stampen maar. # Schep de a...

"MEGA" VISBROCHETTE, EEN PITTIG SAUSJE E
Uit de categorie bbq: met Zout, Kerrie en Tomaat

1. Kook de pasta beetgaar en koel af onder koud water. Meng met de helft van de olijfolie, de zongedroogde tomaten en wat gehakte basilicum....

"New Yorkse" Wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Uien

Frituur de aardappelen gaar in arachideolie (in de wok!). Neem de aardappelen uit de wok, bak daarna de uien en meng alles terug samen met...

"Pasta con sepietas y calabacin"
Uit de categorie pasta: met Zout, Kaas en Olie

Maak de inktvisjes voorzichtig schoon. Snij met de kaasschaaf mooie plakjes van de kaas. Kook de pasta laat afkoelen en goed drogen. Kook...

"Pittige Quorn met Avocado"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Quorn

Avocado met citroensap besprenkelen. Olie verhitten en ui, bleekselderij en paprika +- 5 minuten bakken. Knoflook, chilipoeder en Quorn to...

"Spaghetti alla puttanesca"
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Tomaat en Olijven

Breng het water voor de spaghetti aan de kook. Wanneer je de spaghetti in het kokende water gedaan hebt, kun je de knoflook in de olijfolie...

"Toscaanse aardappelsoep"
Uit de categorie soep: met Zout, Kaas en Pesto

Was en snij de aardappels in kleine blokjes. Bak de spekjes in olijfolie en fruit een uitje mee. Voeg de aardappelblokjes, fijngesneden cour...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat