Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 151-175 van 15778 recepten
(oven) gedroogde tomaatjes
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tomaat en Olijfolie

Verwarm de oven voor op 140c, smeer een bakplaat in met de olijfolie.Tomaten in vieren snijden besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi ze...

(WW) Kipcasserole
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Melk en Olie

1. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Stoom de kipfilets gaar en snij de kip daarna fijn.2. Verhit de olie in een antikleefpan en fruit d...

(WW) Koninklijke PIZZA
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Tomaat

Verwarm de oven voor op 220 graden C (stand 7). Snijd de ui in dunne reepjes en pers het knoflookteentje uit. Doe de gepelde tomaten in een...

(WW) Tonijnsalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

1. Kook de aardappels in 12 minuten. Daarna afgieten. 2. Kook de boontjes 8 minuten in water met zout. Daarna afgieten en laten schrikken m...

Lekkere Goulashsoep
Uit de categorie soep: met Zout, Uien en Zaden

Hak de uien fijn en bak ze een vijftal minuten zachtjes in wat olijfolie aan totdat ze goud van kleur zijn. Snijd de rundsstoofvlees in kl...

** pollo con chocolata **
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Pinda

1. Kook de kip gaar in zout water gedurende ca. 45 minuten. Verwijder intussen zaak en zaadlijsten uit de pepers en laat deze ca. 1 uur in...

*Gevuld Glutenvrij Brood*
Uit de categorie brood: met Tomaat, Olijven en Tapenade

Zie pak...

*Jamie Oliver's Noord-Afrikaanse lamsstoofscho
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Azijn en Gember

Snijd aubergine in stukken, doe er veel zout over en was het zout er na een half uurtje vanaf en dep ze droog. Ontvel de tomaten (en snijd...

*Jamie Oliver's Pasta met venkel en salami
Uit de categorie pasta: met Zout, Tomaat en Venkel

Giet twee flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en gesneden knoflook bij. Kneus het venkelzaak licht in een vijzel of...

*Jamie Oliver's stracci met aubergines en toma
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Azijn

Bak de aubergine, de korianderzaadjes en de rode pepertjes in een flinke scheut olijfolie in een grote hete pan tot ze mooi goud van kleur z...

*Jamie Oliver's Tomaten- en paprikasoep met ba
Uit de categorie soep: met Zout, Pepers en Tomaat

Kerf de tomaten kruislings in en blancheer ze ongeveer twintig seconden in kokend water, of tot de schil zich gemakkelijk laat verwijderen....

*MAROKKAANS STOOFPOTJE *
Uit de categorie hoofdgerechten: met Thee, Tijm en Rijst

Snijd het vlees in brokjes en bestuif die met bloem. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd 2 dunne reepjes van de schoon- gemaakte s...

0lijventapenade
Uit de categorie bijgerechten: met Brood, Tomaat en Olijven

Pel de knoflook. Laat de ansjovis en tomaten uitlekken. Doe de olijven met de knoflook, basilicumblaadjes, ansjovis en tomaten in de keukenm...

1 liter tomatenketchup
Uit de categorie sauzen: met Vis, Zout en Azijn

Kruidenazijn maken: kook alle kruiden in een scheutje azijn gedurende 2 a 3 minuten. Giet de rest van de azijn erbij en zorg dat je 1 eetle...

3 Courgette recepten
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Augurk

3; 1 Courgette p.p. wassen, kop en kont eraf. Uithollen met appelboor. Vullen met gehakt, normaal aangemaakt met knoflook. Om en om bakken i...

4 Cocktailhapjes Italia Mania
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Pesto en Brood

1.Gevulde cherrytomaten (met roomkaas en bieslook) 2.Gevulde cherrytomaten (met groene pesto en pijnboompitjes)3.Prikker 'Caprese'...

4-Seizoenensoep.
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Kaas en Kool

Snijd alle groenten en kruiden klein. Bak alles behalve de tomaten op hoog vuur in een scheut olijfolie een paar minuten , tot het begint te...

Aardappel kasserol
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Tijm

verwarm de oven voor op 190 C. >> schil de aardappelen was ze, dep ze droog en snij ze in blokjes van 2 ? cm. >> leg de tomate...

Baquette pomme d'amour
Uit de categorie borrelhapjes: met Honing, Tomaat en Tomaat

? dressing: meng de olijfolie, honing en mosterd. ? > bacon krokant bakken en droogdeppen met keukenpapier. ? > tomaten in plakjes,...

Boeuf a la Stroganoff
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Uien

beetje snijden, beetje hakken. Verwarm de oven op 250 gr.  Plaats de braadslee op het gas, verhit de boter en braad het vlees aan all...

Camembert chorizotaartje
Uit de categorie borrelhapjes: met Tomaat, Basilicum en Camembert

deegvormpje bekleden met bladerdeeg, chorizo in kleine blokjes en cherry tomaatje in plakjes snijden. bodem bestrooien met choriso, beklede...

Chorizo salade
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Azijn

? Aardappelen in de schil koken, pellen, in schijfjes snijden en marineren in de knoflookmayonaise. ? > Kook de boontjes in zout water i...

Creme de tomates
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Room

? Smelt 2 el boter op matig vuur in de pan, hierin de ui en wortel in 8 tot 10 minuten al roerend licht fruiten maar niet bruinen. ? > V...

Dorade met tomaten basilicumsaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Tomaat

Marineer de filets, 2 uur, in de olijfolie (8.el) en de basilicum. >> Doe de visbouillon in een pan en laat ze inkoken tot 1 dl. V...

Fresine de buongustaio
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

? Fruit de peterselie, knoflook en ham in de boter met olie, voeg het gehakt toe en bak dit aan alle kanten bruin, voeg de tomaten toe roer...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat