Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 176-200 van 15778 recepten
Garnalentoast met tomatencreme
Uit de categorie voorgerechten: met Room, Brood en Rucola

? Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil, snijd het vruchtvlees in blokjes of plakjes, besprenkel deze met citroensap en schep de...

Gebakken Lamsfilet met aspergesalade
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Olie en Azijn

 Ontdoe de lamsrugfilet van alle ongerechtigheden.  De asperges wassen schillen, 2 cm van de onderkant snijden en het de asperges in...

Gevleugeld kippotje
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Soja

? Kippenvleugels in de pan aan alle kanten bruin bakken, vuur temperen, prei, sjalot, knoflook en pepertje toevoegen en licht kleuren. ? &g...

Kalfsfond Basisrecept
Uit de categorie sauzen: met Prei, Tijm en Tomaat

Blancheer de beenderen ca. 2 minuten in kokend water en spoel ze af met koud water. >> Doe de beenderen met de schoongemaakte groente...

Kip paketje (bbq)
Uit de categorie bbq: met Zout, Tomaat en Paprika

? De kip laten kleuren in olijfolie, uit de pan scheppen en laten uitdruipen op keukenpapier. ? > Het rookspek, ui, knoflook, champignon...

Mediterraans ciabatta broodje
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Tomaat en Mosterd

? Verwarm de ciabatta tot knapperig.? Beleg het de helften met beenham of gerookte zalm, vervolgens met schijfjes tomaat en daarop de plakje...

Mediterrane tompouce
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Tomaat en Tomaat

? Oven voorverwarmen op 200 ?C. ? > Bladerdeeg met eigeel borstelen en in 12-15 minuten bruin bakken in de oven. ? > Af laten koelen...

Osso bucco
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

? Een scheutje olie in de pan verhitten en de schenkels rondom mooi bruin bakken, de uien,bleekselderij, knoflook en wortelen toevoegen, bet...

Paddestoelen in fillodeegbakjes
Uit de categorie voorgerechten: met Port, Zout en Olie | 8 reacties

 Fillodeeg ontdooien en elk vel in 4 vierkantjes snijden.  Vormpjes invetten en elk bekleden met 2 vierkantjes fillodeeg, flapjes bui...

Paella branico
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rijst, Gamba en Tomaat

mijn vookeur is deze basis een dag tevoren te bereiden, de smaken vemengen zich beter en op de dag van presentatie sta je hooguit 10 min. in...

Peposo (pittige stoofpot)
Uit de categorie hoofdgerechten: met Bloem, Suiker en Tomaat

? ovenpan: vlees licht met bloem bepoederen en even dichtschroeien, vermengen met alle ingredienten, bedek het geheel met de bouillon, zorg...

Provencaalse Lamsschouder
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Uien

? Maak met een scherp mesje, verdeeld over de schouder, enkele inkepingen, steek er een knoflookteentje in, wrijf de bout in met de kruiden...

Salsa di pomodoro
Uit de categorie sauzen: met Zout, Olie en Tomaat

Pel de tomaten, ui en basilicum, hak of snij deze kleinDoe de olie in de bakpan en fruit hierin de uitjes, als deze gegaard zijn de gehakte...

Spaghetti all Amatriciana
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

? Doe de olie in een pan met dikke bodem, voeg het pepertje en de in stukjes gesneden spek toe, bak de spekjes op hoog vuur transparant, voe...

Spaghetti alla chitarra
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

? Fruit de knoflook en laurier in de olie tot ze verkleuren, schep ze uit de pan en bak het fijngesneden lamsvlees in de olie, afblussen me...

Spaghetti mozzarella omelet
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Zout en Kaas

? Kook de spaghetti in ruim water aldente, giet ze af en roer er 75 gr boter door en laat het afkoelen. ? > Meng de losgeklopte eieren m...

Tomaten-basilicum-sorbet
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Sorbet en Suiker

? Verwarm het water met de basterdsuiker en het citroensap tot een suikersiroop, (basterd suiker roerend geheel oplossen, nog heel even door...

Tomates confites
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

? Was de tomaten, droog ze af, snijd ze doormidden en verwijder de zaadjes. ? Leg de helften naast elkaar in een met olie ingevette ovensch...

Tortilla haringhapjes
Uit de categorie borrelhapjes: met Room, Haring en Tomaat

? Snijd de tomaatjes in smalle plakjes en de haring in stukjes.? Doe een tipje zure room op de chips, leg daarop een troefje veldsla of tuin...

Toscaanse viscoctail
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Room en Tijm

? Snijd de gedroogde tomaten in stukjes en bewaar de olie voor de dressing. ? > Snijd de gerookte paling in dunne reepjes en meng deze m...

Tournedos a l'arlesienne
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Melk en Olie

? Garnituur : TOMATEN, verwijder het steeltje, schep de kern en de pitten eruit en kruid ze van binnen met zout en peper. ? > AUBERGINE,...

Uienbrood
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Kaas en Uien

? Spek op laag vuur in eigen vet glazig bakken en uit de pan nemen en af laten koelen. ? > Olijfolie aan het spekvet toevoegen en de uir...

Warm geitenkaasje voorgerecht.
Uit de categorie voorgerechten: met Brood, Tomaat en Basilicum

brood toasten, rond uitsteken.toastje beleggen; plak geitenkaas >1cm. dik< met ontbijtspek omwikkelen diameter persend aanpassen aan d...

Warme salade Nicoise
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Olie en Azijn

? Kook de eieren hard in 10 minuten en snij ze in parten voor de garnering. ? > Snijd de tomaten en olijven in partjes. ? > Laat de...

Wildfond basisrecept
Uit de categorie sauzen: met Prei, Tijm en Tomaat

Doe de botten en vliezen in een braadslee, zet deze in een hete oven en laat het geheel bruinen zonder toevoeging van vet. >> Haal de...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat