Recepten met Tomaat

Over Tomaat

Recepten met Tomaat

Tomaten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, het rijk van de Azteken en de Inca's. Het was Columbus die ze meebracht naar Europa waar ze aanvankelijk als sierplanten met piepkleine vruchtjes werden gekweekt. Pas aan het einde van de 18de eeuw ging men tomaten in gerechten verwerken. Een eeuw later begon men ze ook rauw te eten. U kunt tomaten op allerlei manieren bereiden. Als garnering op brood, in salades, als soep, als saus, gevuld, gebakken en gestoofd. Reken ± 150 gram per persoon als u de tomaat als salade geeft en 300 gram per persoon als u ze bakt of stooft. Let er bij de aankoop van tomaten op dat ze er gaaf en niet te vochtig uitzien. Koop helder-rode tomaten als u ze dezelfde dag nog wilt gebruiken en kies voor tomaten met een lichtere kleur als ze nog enkele dagen moeten blijven liggen. Tomaten moeten altijd stevig aanvoelen. Tomaten leveren weinig calorieën (± 15 kcal per 100 gram) en bevatten veel vitamine A en C, calcium, B-caroteen en ijzer. U kunt tomaten het best op een koele, donkere plaats (± 14°C) bewaren, maar liever niet in de koelkast. In een te koude omgeving krijgt het zogenaamde 'lage-temperatuurbederf' eerder kans: op de schil ontstaan dan waterige plekken waardoor de tomaten snel bederven. U kunt tomaten ook invriezen. Gebruik bevroren tomaten alleen voor een soep of saus. Ontvel de tomaten, pureer ze en vries ze in. Het velletje laat makkelijk los als u de tomaten ± 10 seconden in kokend water dompelt en ze vervolgens met koud water afspoelt. U kunt het velletje er dan makkelijk aftrekken. Tegenwoordig kunnen we kiezen uit allerlei tomaatsoorten: ronde tomaten, vleestomaten, trostomaten en kleine kers- of cherrytomaat.html" itemprop="name">cherrytomaatjes. De verschillende tomaatsoorten zijn herkenbaar aan hun namen. De Garten-Frisch, bijvoorbeeld, of de Red Vine, de Tasty Tom en de Prominent. Elke tomaat heeft zo haar natuurlijke eigenschappen en karaktertrekjes. Vandaar dat ze zich in verschillende gerechten en bij diverse toepassingen thuis voelen. De ronde losse tomaat en de trostomaat zijn vooral geschikt om in salades te verwerken. De langwerpige zogenaamde Roma-tomaat is prima om rauw of gestoofd op het menu te zetten. De vleestomaat doet het weer uitstekend in stoofpotten, soepen en sauzen. Dit komt omdat ze bij het bereiden maar weinig vocht verliest en bij het snijden en verwarmen haar volle smaak behoudt. De tomaat maakt het dus mogelijk om te spelen met smaakvolle variaties. Niet alleen variaties die tongstrelend zijn, maar ook nog het oog verwennen. Het kerstomaatje gaat namelijk puur natuur, ongekookt in salades en dient als sierlijke garnering. Dit tomaatje is heerlijk zoet en sappig, verkrijgbaar in dieprood, maar ook in geel en oranje. Met al hun variaties vormen tomaten toch één grote familie. De tomaat wordt ook wel 'de liefdesappel' genoemd en inderdaad hebben alle leden van de tomatenfamilie eigenschappen om van te houden. Zoals gezegd bevat de tomaat erg weinig calorieën en is ze een heuse vochtafdrijver. Ze doet dan ook wonderen voor de lijn. Door de teelt onder glas zijn ze van begin maart tot half november ruim verkrijgbaar. Maar de grootste aanvoer komt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De Hollandse soorten komen voornamelijk uit Brabant, Noord-Limburg en het Westland.

Verwante ingrediënten van Tomaat


Overzicht van recepten met Tomaat

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tomaat. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tomaat en waar Tomaat het hoofdingrediënt is.

Toon 201-225 van 15778 recepten
Zeetongfilet op een vlotje van toast
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Olie

? De gehakte peterselie en stukjes ansjovis even aanstoven in 1 el olijfolie, witte wijn toevoegen en tot de helft inkoken. ? > De stukj...

Zeewolf met een ragout van witte asperges
Uit de categorie borrelhapjes: met Zout, Bloem en Tomaat

? Schil de asperges, kook ze kort in gezouten water, koel ze af onder een straal koud water, snijd de stengels in schuine stukken en houd de...

Pikachu's vitamienen-bom-spaghetti-saus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Prei, Zout en Uien

(beetje samengevat) : * Vuur aan! en dan in onderstaande volgorde (dwz : 'harde' groenten eerst, zachte later) - uien snij...

Pikachu's scampi's
Uit de categorie borrelhapjes: met Vis, Room en Tomaat

Boter in de pan Scampi's in de pan (vanuit de diepvries met de inhoud (=ijs) voor de zee-smaak) Look erbij Kruiden met veel papri...

Aangeklede fricandeau
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Sla en Zout

1. Pak de fricandeau in een net je zodat hij mooi rond blijft tijdens het braden. 2. Verhit de boter in een pan en bak hierin de fricandeau...

aarappel-koolkoekjes met camembert
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kool en Olie

In koekepan met anti-aanbaklaag ui in 1 el olie fruiten, spitskool toevoegen en 3 min. al omscheppend meebakken. Kool door aardappelpuree me...

aarappelkoekjes
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Bloem

Vet een ovenschaal in. Maak bolletjes van de aardappelpuree en druk deze tussen beide handen plat tot koekjes. Verwarm de oven voor op 225?C...

aardappel - tonijnschotel
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Tomaat en Paprika

Kook de aardappels totdat je er met een vork in kunt prikken. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes / halve schijfjes. Laat de tonijn u...

Aardappel / Zalm salade met waterkers en tomaten
Uit de categorie salades: met Zalm, Zout en Olie

Maak de waterkers schoon en neem worteltjes en de dikke stelen weg. Maak de waterkers droog. Kook de aardappels in ruim koken water met wat...

Aardappel / Zalmsalade met Waterkers en tomaat
Uit de categorie salades: met Zalm, Zout en Suiker

Kook de aardappels en laat ze afkoelen tot lauw. Snijd de worteltjes en dikke stelen van de waterkers af. Maak een dressing van de genoemde...

Aardappel anders maar dan heel anders
Uit de categorie hoofdgerechten: met Tomaat en Paprika

groentes schoonmaken en snijdendoe alle groentes in een ovenschaal incl de aardappels en de garnalen doe er saus over heen en stop volgens b...

Aardappel anders zonder potje
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Kaas en Melk

Schil de aardappelen, bewaar ze zolang onder water Smelt de boter in een pannetje (niet bruin laten worden), voeg de bloem toe en roer goed...

aardappel avocado salade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Azijn, Tomaat en Avocado

- schil de aardappelen en kook deze net aan gaar. - rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan bruin- snij de afgekoelde aardappelen...

Aardappel – tonijnsalade
Uit de categorie salades: met Zout, Olie en Pesto

Schil de aardappelen, was ze en snijdt ze in plakjes. Kook in een pan met een beetje water en zout de aardappelplakjes in ongevee...

Aardappel blini met salsa cruda
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Melk en Salsa

1. Kook de aardappels gaar, giet af en pureer in een kom. Roer de zelfrijzend bakmeel en soda erdoor. 2. Maak een holletje in het midden en...

aardappel Bonenkasserol met tomaat
Uit de categorie bijgerechten: met Prei, Zout en Olie

-kook de bonen 10 min in ruim licht gezouten water -verhit intussen de olie in een ovenschaal en bak de aardappel, ui, prei 10 min tot de a...

Aardappel cordon-bleu
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Kaas en Olie

Snijd de augurken en de gedroogde tomaten in piepkleine blokjes. Splits de eieren en kneed de dooiers met de augurkstukjes en tomaatstukjes...

Aardappel courgette schotel EGA
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Melk

Plakjes aardappel, courgette en tomaat om en om in een ovenschaal op een panvitvelletje. Klop het ei met de melk en giet erover. Bestrooi de...

Aardappel en tomaat uit de oven
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Olie en Tomaat

Borstel de aardappelen goed schoon. Kook ze in de schil in ca. 15 min half gaar. Laat ze wat afkoelen, en snijd ze in plakjes van ca 1cm. S...

aardappel ovenschotel met witte wijn saus
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Feta

Saus maken: wijn aan de kook brengen en 10 a 15 minuten laten inkoken. Slagroom erbij doen. Nog wat laten inkoken tot eea een beetje bindt...

Aardappel pizza
Uit de categorie hoofdgerechten: met Rucola, Tomaat en Tomaat

Schep de broodmix in een kom. Maak er een kuiltje in en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Schenk al roerend 150ml handwarm water bij het deeg....

aardappel tandoori
Uit de categorie bijgerechten: met Uien, Kerrie en Tomaat

- snij de tomaten in stukjes - snipper de uien - schil de aardappelen en snij deze in blokjes - maak een sausje van een eetlepel yoghurt,...

Aardappel vissoep
Uit de categorie soep: met Zout, Room en Tomaat

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de schoongemaakte paprika in stukjes. Snijd de kabeljauw in blokjes. Breng in een...

Aardappel Worstschotel
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Room en Tijm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen. Snijd de boterhamworst in blokjes. Dompel de tomaten een paar tellen in kokend wat...

Aardappel, gepofte, met chili-eieren
Uit de categorie vegetarisch: met Kaas, Room en Eieren

Snijd de aardappel in de lengte doormidden en schep het aardappelkruim voorzichtig uit de schillen. Bewaar de schillen voor later. Prak het...

Laatste reacties met dit ingredient

Paddestoelen in fillodeegbakjes

al Hosting, Pages of content Garden, Seasoned pro Logic Hosting, Easy ...

Door *neersinkcarl*
Paddestoelen in fillodeegbakjes

c clothes purchases online are obtainable not only while in the auctio...

Door *neersinkcarl*
Surinaamse Bruine bonen met kip & rijst

-flight reaction that involves the growth hormone, muscles as well as ...

Door *nactionaction*

Veel voorkomende ingrediënten met Tomaat