Recepten met Tuinbonen

Over Tuinbonen

Recepten met Tuinbonen

De historie van tuinbonen gaat ver terug. Tijdens opgravingen bleek dat al in de IJzertijd tuinbonen werden verbouwd en zelfs in de graven van farao's zijn resten van tuinbonen gevonden. Tot de komst van de aardappel in ons land, zo rond 1725, was het één van de belangrijkste voedingsmiddelen. Het verse tuinbonen-seizoen begint tegenwoordig al in april, met import uit Zuid-Europa. In juni komt de Nederlandse oogst op gang, die ongeveer 2 maanden duurt. De grootste aanvoer komt uit Brabant en Limburg. Tuinbonen worden traditioneel vaak gegeten in combinatie met bonenkruid en ham. Van de tuinboon worden alleen de bonen gegeten en niet de dikke, gewaytteerde peulen (doppen). Hoe kleiner de bonen, des te malser en smakelijker ze zijn. Tuinbonen bevatten veel vitamine C en B. Ook fosfor is in ruime mate aanwezig. Een goede tuinboon moet gaaf zijn en geen spikkels vertonen. Ongedopte tuinbonen kunt u in de koelkast ± 1 week bewaren. Eenmaal gedopt, verkleuren ze snel. Gedopte boontjes kunt u het beste meteen koken (of anders hooguit 1 dag in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Tuinbonen dubbelpellen: Tuinbonen hebben van zichzelf een licht-bittere smaak. Dat is de reden waarom veel mensen niet van tuinbonen houden. Een oplossing is om, evenals in de Zuid-Europese landen heel gebruikelijk is, het grijs-groene velletje van de bonen te verwijderen. Dit is wel wat meer werk, maar de tuinbonen zijn dan lekker zacht van smaak. Dompel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijs-groene velletje. Hierna hebben de tuinbonen nog 5 minuten kooktijd nodig.

Verwante ingrediënten van Tuinbonen


Overzicht van recepten met Tuinbonen

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Tuinbonen. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Tuinbonen en waar Tuinbonen het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 200 recepten
Geitenkaasspiesen met auberginesandwich
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Zaden

1. Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat in een vergiet ? 10 min. uitlekken. 2. Kook de tuinbonen volgens de beschrijving op het...

minestronesoep
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Olie

verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui, bleekselderij en courgette ong 5 min. voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en...

Ree-achterbout in morieljesaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Olie

Bestrooi het reevlees met peper en zout. Bak het in een heet gemaakt mengsel van boter en olie rondom bruin. Zet het vlees daarna nog eens c...

ZOMERSE MINESTRONESOEP
Uit de categorie vegetarisch: met Pesto, Brood en Focaccia

Oven voorverwarmen op 225 graden. Focaccia in 6-8 min. afbakken. In grote pan 1 liter water met verkruimelde bouillontabletten aan de kook b...

AARDAPPEL-TUINBONENSALADE MET ROQUEFORT.
Uit de categorie salades: met Zout, Yoghurt en Bieslook

aardappelplakjes in 10 min. gaarkoken in water met wat zout,afgieten en laten afkoeleneieren 7 min. koken,laten schrikken,pellen en fijnsnij...

Aardappelcurry met tuinbonen
Uit de categorie vegetarisch: met Olie, Uien en Kerrie

Fruit de knoflook met de uien en het kerriepoeder 5 min. in de hete olie. Voeg de aardappelen toe en bak ze al omscheppend 10 min. mee. Vo...

Abbas
Uit de categorie hoofdgerechten: met Olie, Augurk en Sambal

Bbak de spekjes lekker bruin(niet te hard en te droog)voeg nu de capucijners of tuinbonen toe de vermalen teentjes knoflook. nu de stukjes t...

Artisjokken met tuinbonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Knoflook

Prepareer de artisjokken door de steel af te snijden;laat bij kleine artisjokken 2=3 cm steel aan de bol en bij grote 5 cm. Trek lelijk bui...

Asperge-pastasalade met tuinbonen
Uit de categorie pasta: met Ham, Zout en Kaas

Kook de asperges gaar. Neem ze uit de pan, laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukken van 4-5 cm. Kook de macaroni gaar in ruim water met...

Baba saltsa
Uit de categorie hoofdgerechten: met Kaas, Olie en Rijst

Tuinbonen doppen, 10 minuten in ruim water koken. Koud spoelen. Velletjes eraf wippen.Boter smelten in een koekenpannetje. Uitjes erin fruit...

Biefstuk met pesto van tuinbonen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Kaas en Munt

Neem de biefstukken 1-1,5 uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Kook de tuinbonen 3 min in ruim kokend wa...

Bigilla
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Munt en Zeezout

Breng een halve liter water aan de kook, voeg de tuinbonen en het zout toe en kook de tuinbonen gaar. Laat de tuinbonen uitlekken, vang het...

Bonen en erwten met tamarisaus
Uit de categorie bijgerechten: met Zout, Tamari en Tomaat

-peultjes, tuinbonen en doperwtjes in een pan doen met net zoveel water zodat ze net onderstaan en breng aan de kook -vuur lager zetten en...

Bonenkruidsaus
Uit de categorie sauzen: met Vis, Zout en Kool

Verhit de boter in een pan, roer de bloem erdoor en giet er beetje voor beetje de melk erbij. Blijf roeren tot er een gebonden sa...

Bonensoep met groenten en pesto
Uit de categorie vegetarisch: met Prei, Zout en Tijm

Maak de prei schoon, snijd deze in ringen, was deze en laat ze uitlekken. Pel de knoflookteentjes en snipper deze fijn. Schil de a...

Bonenstoofpot met Catalaanse worstjes
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Oregano

Worstjes halveren. In hapjespan olie verhitten en worst op matig vuur 5 min. zachtjes bakken, regelmatig keren. Knoflook boven worst uitpers...

Botermakreel met tuinbonensalade
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zout en Zeezout

Roer in een kommetje de rozemarijn met de olijfolie door elkaar en laat dit ca. 5 minuten staan. Verwijder de grijze stugge velletjes van...

Bouillon met tortellini, tuinbonen en munt
Uit de categorie soep: met Zout, Munt en Citroen

Tuinbonen doppen (peulen tussen handen opendrukken en met duim erwtjes eruit rissen). Met aardappelmesje sneetje in elke tuinboon maken en g...

Champignon escalope.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tomaat en Margarine

Tuinboontjes in weinig water ca. 5 minuten koken zonder zout. Risotto bereiden volgens gebruiksaanwijzing. In koekenpan boter verhitten. Esc...

chermoula
Uit de categorie vegetarisch: met Zout, Olie en Uien

verhit de olie in een grote,zware pan. bak hierin de uien tot ze glazig zijn. voeg de knoflook en specerijen toe en roer om aanbakken te v...

chorba met kip en couscous
Uit de categorie soep: met Olie, Brood en Komijn

verhit de olie in een grote pan roer bak de ui enkele min op een laag vuur,, en doe er de komijn bij, en schep de kip erdoor,, schenk er 1...

Couscous K'dra (courgette/meiknolletjes/tuinbo
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Uien en Saffraan

Snijd het vlees in stukken en doe die in de couscouspan. Voeg 5 liter water, 2 gehakte uien, peper, zout en saffraan toe. Breng aan de koo...

Couscous met kalfsvlees, groenten en dadels
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Snijd de kalfslapjes in dobbelstenen en de braadworst in plakjes. Snijd de wortel en de ongeschilde courgette in plakken van 1 cm dikte. Sni...

Couscous met vlees, groenten en dadels
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Olie en Uien

Snijd de kalfslapjes in dobbelstenen en de braadworst in plakjes. Snijd de wortel en de ongeschilde courgette in plakken van 1 cm dikte. Sni...

COUSCOUS VAN LAMSSCHOUDER
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Prei en Zout

Verhit de olie in een grote stoofpan en braad ereerst het vlees in aan. Voeg de uien en de geplette knoflook toe en bak mee. Doe er de spece...

Veel voorkomende ingrediënten met Tuinbonen