Recepten met Whisky

Over Whisky

Recepten met Whisky

Twee schrijfwijzen voor dezelfde drank, een distillaat van graan. De Schotten en Canadezen schrijven 'whisky', de Ieren en Amerikanen 'whiskey'. Ierse whiskey is veel ouder dan de Schotse; men zegt zelfs dat Ierland één van de eerste gebieden is waar drank werd gedistilleerd. Whisky kan puur (naar Engels gebruik), met ijs (zoals in Amerika) of met (bron)water (de Ierse manier) worden gedronken, maar is ook lekker in longdrinks en cocktails. Whisky wordt gemaakt van gerst, water en gist. Eerst ontkiemt de gerst door het te weken in water. Dit heet mouten (het in de gerst aanwezige zetmeel wordt hierbij omgezet in suiker). De mout wordt gedroogd: in Ierland door hete lucht, in Schotland met turfrook. En dit is zeer bepalend voor het smaakverschil tussen Ierse en Schotse whisk(e)y. De gedroogde, zoete mout wordt gemalen en vermengd met water. Deze zoete vloeistof heet 'wort'; hier zit nog geen alcohol in. Door toevoeging van gist worden de suikers in alcohol omgezet. Uit deze massa wordt de gebruikte gerst gezeefd. De overgebleven vloeistof (= wash) gaat de distilleerketels in. De Ieren distilleren de wash 3 keer; zo wordt de smaak van de whiskey heel zacht. Na het distilleren heet de gecondenseerde, nog ondrinkbare vloeistof spirit. Dan gaat de spirit in eikehouten vaten: dit zijn altijd oude (gebruikte) vaten, bijvoorbeeld van sherry of rum. De vaten spirit worden 3 tot 15 jaar met rust gelaten (= rijpen). In die tijd verdampen de hoge alcoholen door het poreuze hout en de vaten geven wat van de natuurlijke 'houtsmaak' aan de spirit af. Hierdoor krijgt whiskey zijn kleur en smaak.

Verwante ingrediënten van Whisky


Overzicht van recepten met Whisky

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Whisky. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Whisky en waar Whisky het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 206 recepten
Vaderdagstaart
Uit de categorie desserts: met Bloem, Whisky en Suiker

Baktijd en oventemperatuur: Elektrische oven: 180 graden C (voorverwarmen) Gasoven: stand 3 (voorverwarmen) Baktijd: ongeveer 40 minuten...

Whisky met garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Sla, Whisky en Augurk

kook het ei hard. augurk, tomaat in plakjes snijden. Garnalen schoonspoelen, uitlekken. Sla schoonspoelen en uit laten lekken.Hoeveelheid...

Zalm met peperkorst en whisky-roomsaus
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Schep de twee kleuren peper door elkaar. Besmeer de moten zalm rondom met mosterd en druk dan het pepermengsel in de snijkanten van de zalm,...

Aardappel gevuld met garnalen
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room, Olie en Kwark

Borstel de aardappelen schoon en prik ze hier en daar in met een vork of sateprikker. Leg ze op een platte magnetronschaal of ovenschaal en...

Aberdeen Angus ribstuk met selder
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Tijm en Whisky

Maak met een scherp mes inkepingen in het vlies en vet rond het tussenribstuk, zodat het vlees niet opkrult bij het bakken - Houd het vlee...

Amerikaanse maissalade
Uit de categorie salades: met Sla, Zout en Whisky

-laat de mais goed uitlekken en bedruppel met citroensap -rookvleesblikjes en tomatenblokjes bij de mais voegen-in een kom de mayonaise, wh...

Appelcake, Ierse
Uit de categorie desserts: met Bloem, Whisky en Suiker

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Smelt de boter en meng, goed roerend, er de bloem, de suiker, de eie...

Artisjok-vissalade
Uit de categorie voorgerechten: met Vis, Zout en Room

Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in tweeen. Maak een saus door cocktailsaus, whisky, room, suiker en dille door elkaar te roeren...

Atlantisch zalmhaasje en belle vue
Uit de categorie hoofdgerechten: met Sla, Zalm en Prei

* Breng de groentebouillon aan de kook en zorg ervoor dat hij goed gekruid is. * Dompel de zalmhaasjes in de bouillon en neem de kookpot...

Avocado Met Krabsalade
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Whisky en Avocado

Maak de surimisticks met mes en vork klein. Meng in een kom het sap van de citroen met een scheutje whisky, de mayonaise en ketchup. Voe...

Avocado's gevuld met garnalen
Uit de categorie voorgerechten: met Zout, Dille en Whisky

De avocado's door de helft snijden, de pitten verwijderen.het vruchtvlees voorzichtig er uithalen, en in dobbel steentjes snijden,en met...

Ayrshire shortbread
Uit de categorie desserts: met Bloem, Whisky en Rijstebloem

Leg boter en basterdsuiker in een kom. Kneed alles met de vingers tot een egale massa. Sprenkel de whisky er over en kneed alles opnieuw. Vo...

Babi panggang 05 (geroosterd buikspek)
Uit de categorie vlees: met Zout, Whisky en Cognac

Het zwoerd van het buikspek wordt met ruw papier goed schoongemaakt, waarna het met cognac of whisky wordt ingewreven. Maak een marinade van...

banaan op de barbecue
Uit de categorie desserts: met Whisky, Bananen en Bananen

eigenlijk geenLeg de bananen in de schil op de barbecue en laat ze zachtjes garen tot de schil aan alle kanten zwart kleurt.(zonder te verbr...

BANAAN-TRIFLE
Uit de categorie desserts: met Whisky, Cognac en Bananen

Neem bij voorkeur een gemarmerde cake. In plaats van whisky kan ook cognac worden gebruikt. Pel de banaan en snijd hem in dunne plak...

Basis Amerikaanse Barbecuesaus
Uit de categorie sauzen: met Olie, Uien en Whisky

Bak de uien en knoflook aan in de olie, gebruik een diepe sauspan of hapjespan. Vermeng de overige ingredienten en giet deze bij de uien e...

Beenham met honing, mosterd en whisky
Uit de categorie hoofdgerechten: met Ham, Zout en Olie

Verwarm de oven voor op 175?C. Pel en snipper de uien. Maak de wortels schoon. Maak de pastinaken schoon en snijd ze in grove stukken. Was...

Biefstuk met Franse kaassaus
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zout, Room en Brie

Fruit het gehakte sjalotje, en pers er iets knoflook bij. Voeg, vervolgens de fijn gesneden brie, camembert, roquefort en boursin erbij. Laa...

Biefstuk met groene peper.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Room en Whisky

Bak de steaks mooi bruin,zorg ervoor dat de boter niet verbrandt.Hou de steaks warm en blus de pan met whisky.Voeg er de room,de fond en het...

Bostontoast (USA)
Uit de categorie borrelhapjes: met Ham, Kaas en Whisky

Bedruppel de sneetjes met whisky, bestrijk ze met remoulade en beleg ze met ham en kaas. Bak ze 10 minuten, in een voorverwarmde oven, bij...

Bourbon Barbecue Sauce (Whisky-barbecuesaus)
Uit de categorie sauzen: met Gember, Whisky en Suiker

Maal worcestersaus en sojasaus met de droge kruiden. Meng met de andere ingredienten behalve de whisky, laat op laag vuur aan de kook komen...

Bourbon on a cloud
Uit de categorie desserts: met Room, Whisky en Suiker

Breng water aan de kook in een pan en hang er een iets grotere schaal boven. Week de gelatine in ruim kokend water ca. 5 minuten. Klop 175 g...

Brood & boterpudding met whiskey-marmelade
Uit de categorie desserts: met Room, Room en Whisky

Snij de beschuitbollen diagonaal in zessen. Leg de stukjes in een vuurvaste schaal en toast ze ca 15 min in een oven van 175?C. Smelt intu...

brood en boterpudding met whiskysaus
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Brood

klop de melk,suiker,kaneel,vanille en de eieren door elkaar.snijd het brood in plakken van ca.1cm en leg ze in een ingevette vierkante ovens...

Broodpudding met Whiskysaus
Uit de categorie desserts: met Room, Melk en Brood

-verwarm de oven voor tot 150?C -breek het brood in kleine stukjes en laat ze weken in de melk, tot ze het vocht hebben opgenomen -schep d...

Veel voorkomende ingrediënten met Whisky