Recepten met Zalm

Over Zalm

Recepten met Zalm

Is zowel in wilde als in gekweekte vorm te koop. Wilde zalm wordt zeldzaam. De zalm die we tegenwoordig in de winkels zien, is meestal de gekweekte soort. In zalmkwekerijen worden bevruchte eitjes die uit wilde zalm zijn gewonnen, grootgebracht tot larf. Daarna wordt de jonge zalm naar ingenieuze zoetwatertanks overgebracht om verder te groeien. Na enige tijd is de zalm rijp voor overplaatsing naar 'zee': speciale bassins die in zout water zijn uitgezet. Gekweekte zalm is het hele jaar door te koop, in moten, in stukken of als filets en natuurlijk ook gerookt. Goede gerookte zalm is zilt als de zee en zacht als zijde. Smaak en textuur zijn afhankelijk van de kwaliteit van de zalm zelf en van de wijze waarop de vis werd gezouten en gerookt. Kweekzalm is vetter dan wilde zalm en heeft van zichzelf een milde, enigszins zoete smaak. Zalm kan op allerlei manieren worden bereid: gebakken, gegrild of gepocheerd. Het is ook lekker om verse zalm rauw te eten, als carpaccio of tartaar. Vroeger behoorde zalm tot de duurdere vissoorten en was het een luxe delicatesse. Tegenwoordig is zalm dankzij de intensieve zalmkwekerij één van de goedkoopste vissoorten en gemakkelijk te krijgen. Wilde zalm is een zwerfvis, die in zoet water wordt geboren. De vis blijft ± 2 jaar in zoet water en trekt dan naar zee. Behalve vissen, horen ook garnalen en krabbetjes tot zijn favoriete voedsel. Door de kleurstof caroteen in de schil en het vlees van de garnalen krijgt de zalm zijn 'zalmroze' kleur. De volwassen zalm keert terug naar zijn geboortegebied om te paaien. Hij is in staat om deze 'stroom' te vinden door zijn goed ontwikkelde reuk- en smaakzin. Na het kuitschieten gaat de zalm weer terug naar zee. In zijn leven kan hij deze cyclus driemaal herhalen. Met zalm maakt u de lekkerste gerechten. Het stevige vlees van de zalm is zeer geschikt om te stomen, te pocheren, in de oven te bakken of te grilleren. De bereidingstijd is meestal kort. Zalm mag niet te gaar worden, omdat de smaak dan achteruit gaat. Het is belangrijk dat de zalm heel vers is. In het bijzonder als u de zalm rauw verwerkt. Omdat zalm een vette vis is, kan de smaak 'tranig' worden als de vis niet meer zo vers is.

Verwante ingrediënten van Zalm


Overzicht van recepten met Zalm

Hieronder staat een overzicht van onze heerlijke en meest populaire recepten met het ingredient Zalm. Dit zijn zowel recepten waar gebruikt wordt gemaakt van Zalm en waar Zalm het hoofdingrediënt is.

Toon 1-25 van 2572 recepten
Eierschalen gevuld met roerei en zalm
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Eieren en Zeezout

Bestrooi de borden met een laag zeezout van circa 1 centimeter. Knip met een scherp, puntig nagelschaartje een ovale opening in de eierschal...

Zalmmoten met citroenmelisse
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Zout

De vismoten schoonmaken en droogdeppen. Aan beide kanten peperen, lichtjes zouten en met cayennepeper bestuiven. Er wat citroensap over drup...

'Arme mensenzalm'
Uit de categorie salades: met Vis, Zalm en Zout

Doe de schoongemaakte biet in stukken in een pan met water. Leg de kabeljauw daar een nacht in en kook de vis in het bietenwater zodat de k...

"de knikkerbeurs"
Uit de categorie hoofdgerechten: met Vis, Zalm en Prei

1. Snijd de zalm en tongfilet in reepjes. 2.Meng de prei julienne gesneden met de vis en voeg zout toe. 3. Leg het vis-groentemengsel in h...

Aardappel met Roerei
Uit de categorie voorgerechten: met Ham, Zalm en Zout

Boen de aardappelen schoon en dep ze droog. Bestrijk de aardappelen met een kwastje met olie en leg ze op het rooster in de oven. Schakel de...

Aardappelsandwich met zalm
Uit de categorie voorgerechten: met Zalm, Olie en Azijn

De aardappels afboenen onder de koude kraan. Drogen met keukenpapier. In de lengte in plakjes van 3 millimeter dik snijden. Steeds 3 plakjes...

BOUILLONFONDUE MET VIS
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

Leg de visgraten met ui, tijm en peterseliestelen in een grote pan. Voeg circa 1,5 liter water toe en breng dit aan de kook. Laat de bouill...

Frisse pastasla met vis.
Uit de categorie salades: met Zalm, Tomaat en Olijfolie

Kook de pasta gaar en spoel hem met koed water tot hij afgekoeld is.Laat goed uitlekken.Meng alle ingredienten erdoor en zet in in de koelka...

gelaceerde koolraap met zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Olie

Roer de ketjap,olie en knoflook door elkaar. Bestrijk de zalmfilets rondom met dit mengsel en laat 30 min op kamertemperatuur marineren. S...

Groentensoep met gerookte zalm
Uit de categorie soep: met Zalm, Zout en Room

Kook de brocolli. de ui, de pompoen en de knoflook (in de schil)zacht. Haal de knoflook die nu zoetig en zacht is, ui de schil en doe ze bij...

japanse shiitake-risotto
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Miso en Rijst

verwarm langzaam 5 dl water met de miso,mirin en sherrie en laat het tegen de kook aan 10 min trekken tot de pasta is opgelost.Verwarm intus...

Kruishoutemse Wok
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Tijm

Snijdt de witloof en champignons in grote stukken. Stoof het witloof, spek en champignons in de boter gedurende 15 min. Blus met citroenen...

Ovenschotel met zalm, groente en aardappelpuree
Uit de categorie ovenschotels: met Zalm, Zout en Kaas

Smelt de boter in een pan.Fruit hierin de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg de bloem toe en meng goed. Haal de pan van het vuur...

Rosti met zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

Laat de Maggi Rosti Aardappelkoekjes wellen zoals op de verpakking staat aangegeven Meng de lente-uitjes voorzichtig door het gewelde rosti...

Schuitjes met zalmroerei
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Verwarm de oven voor op 200 gradenSnij de korstjes van het brood en rol de sneetjes met een deegroller plat. Bestrijk ze aan beide kanten du...

SNELLE VISCURRY
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Olie en Zonnebloemolie

In wok of braadpan olie verhitten en groente ca 2 min. roerbakken. Kerriesaus en tuinerwten toevoegen en ca 5 min. zachtjes koken. Intussen...

Spaghetti met zalm .
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Prei en Zout

Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spaghetti. Plaats als het water kookt de spaghetti in de pan en kook deze gaa...

Spinaziesoep met ZALM
Uit de categorie soep: met Zalm, Room en Dille

Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Ontdooi de spinazie (in geval van verse spinazie ,was deze en hak deze fijn) Doe wat boter in...

tagliatelle met zalm en tomaten.
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Tomaat en Tomaat

Kook de pasta al dente.Verwarm de boursin en voeg de witte wijn toe.Meng de zalmreepjes onder de saus en laat 2 min. mee opwarmen.Serveer me...

Toast gerookte zalm met knoflook: te gek!
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Brood en Bieslook

De knoflook pellen. De bieslook snipperen. De boterham roosteren (= toasten).De geroosterde boterham - wanneer nog warm - aan beide zijden...

Zalm en asperges chartreuse met verse zalm
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Zout en Room

De oven voorverwarmen op 180 gradenDe asperges schillen en in ruim kokend water met zout in ? 15 minuten beetgaar koken. De asperges uit pan...

Zalm in parmaham
Uit de categorie bijgerechten: met Ham, Zalm en Limoen

Verwarm de oven voor op 225 graden. Smeer de zalm filets in met olijfolie. Druppel er wat limoensap over en bestrooi het met peper en kapper...

Zalm met peperkorst en whisky-roomsaus
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Schep de twee kleuren peper door elkaar. Besmeer de moten zalm rondom met mosterd en druk dan het pepermengsel in de snijkanten van de zalm,...

Zalm piperigate
Uit de categorie hoofdgerechten: met Zalm, Oregano en Oregano

Kook piperigate volgens aanwijzingen op de verpakking. Doe het vocht van de zalm en de wijn in een pan en kook het mengsel tot de helft in....

Zalm ragout shii-take
Uit de categorie borrelhapjes: met Zalm, Zout en Room

Shii-take steeltjes uithalen en hoedjes in plakjes snijden en samen met gesnipperde sjalot en blokjes tomaat kort aanstoven in boter, afsmak...

Laatste reacties met dit ingredient

Soljanka

ik ken al 40 jaar soljanka, en nog nooit gehoord van vis erin, ik heb ...

Door *Maria heylen*
Vispâté met gerookte forel en zalm

Heerlijk als voorgerechtje...

Door *pothe arco*

Veel voorkomende ingrediënten met Zalm