*Jamie Oliver's gebraden ham met marmelade

Ingrediënten

  • - 3 tot 4 kg rauwe ham met been
  • - 2 wortelen
  • grof gehakt
  • - 2 stengels bleekselderij
  • grof gehakt
  • - 2 laurierblaadjes
  • - 16 zwarte peperkorrels
  • - 1 bouget garni (een stuk prei
  • takje selderij
  • laurierblad en een takje verse tijm)
  • - 2 sinaasappels
  • - 2 el zeezout
  • - 3 el zwarte peper uit de molen
  • - een handvol verse rozemarijn
  • alleen de naaldjes
  • - 1 pot marmelade met dunne schilletjes
  • van topkwaliteit

Bereidingswijze

Leg om te beginnen de ham in een grote pan waar hij precies in past. Giet er zoveel water bij dat hij onderstaat en doe de groenten, laurierblaadjes, peperkorrels en het bouget garni erbij. Pel de schil van de sinaasappels en gooi die erbij, knijp ook het sinaasappelsap in de pan en voeg het zout toe. Breng dit alles aan de kook, zet het vuur laag en houd de ham 1 uur en 15 minuten met het deksel op de pan van het vuur en laat de ham een halfuur in de bouillon afkoelen. Verwarm de oven voor op 170?C/stand 3. Haal het stuk vlees voorzichtig uit de pan, leg het op een plank en verwijder het vel met behulp van een mes. Hoe de vetlaag is die op het vlees zit, is afhankelijk van de soort en kwaliteit van het varken. Snijd zoveel van het vet weg tot je zo'n laagje van een centimeter overhoudt. Snijd het vet tot op het vlees kriskras in en wrijf het, terwijl het nog vochtig is, royaal in met zwarte peper. Leg het vlees in een braadslede en zet die 20 minuten in de oven zodat de vetlaag uitgebakken en een beetje krokant is. Haal de ham uit de oven. Wrijf hem in met de rozemarijn, roer de marmelade los en smeer die op de ham. Zet de ham nog een uur in de oven en bedruip hem regelmatig, tot hij prachtig goudbruin en krokant is.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 1087x