Agneau en daube (Lamsvlees uit de stoofpot)

Ingrediënten


Bereidingswijze

Dit stoofpotje uit de Provençe kost misschien wat meer tijd, maar de ouderwetse smaak van boterzacht lamsvlees is dan ook de moeite waard. Een daubière is een ovenvaste aardewerken pot met een deksel. De orginele daubière is een echte pot, met een dikke buik en een nauwere hals, die alle geur in de pan vasthoudt. Kenmerkend zijn het oor en de steel, die haaks tegenover elkaar staan. In Nederland zijn deze schalen niet zo gemakkelijk te vinden. In sommige kookwinkels hebben ze potten die ook voldoen, zoals een aardewerken braadpan met deksel. Ook een Römertopf is`een prima alternatief. Een daube is een stevig wintergerecht uit de Provençaalse keuken, waarmee je eindeloos kunt variëren. Het gerecht ontleent zijn naam aan de daubière, de aardewerken pot waarin het wordt bereid. De basis is altijd vlees (ook gevogelte of wild) dat lang moet stoven, in combinatie met groenten, kruiden en eventueel bonen. In de Provençe wordt voor de daube altijd een lokale wijn gebruikt, maar iedere andere goedkopere tafelwijn voldoet. Snijd het lamsvlees in blokken van 4 cm en leg het in een kom. Snijd de uien in ringen en snipper 1 teen knoflook. Schep dit met 6 gekneusde peperkorrels, 2 kruidnagels, 1 laurierblad en 1 theelepel kaneelpoeder bij het vlees. Schenk 1/2 liter wijn over de ingrediënten in de kom. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en laat het vlees een nacht en de hele volgende dag marineren. Zet de schaal afgedekt met huishoudfolie in de koelkast en schep de inhoud af en toe om, zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Was de bonen. Schep ze in een kom en schenk er 1/2 liter koud water op. Laat de bonen 8 uur weken. Ververs het weekwater na een paar uur. Breng de bonen in het weekwater aan de kook en giet ze vervolgens af. Schep het vlees en de uien uit de marinade en zeef het marinadevocht. Vang het vocht op. Schep de helft van de spekjes in de braadschotel. Schep de zuurkool erop en maak deze los. Leg het vlees en de uien op de zuurkool. Verdeel de bonen erover en bestrooi deze met de rest van de spekjes. Schenk de marinade erop en vul het aan met water, zodat alles net onder staat. Sluit de daubière. Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht op een laag pitje 2-3 uur pruttelen, of tot alles gaar is.

Wat vind je van het recept? Geef je mening!

0 0

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties. Ben jij de eerste die reageert op dit recept?

Reageer zelf op dit recept

kaptcha

Gebruiker acties

Over dit recept

  • Aantal keer bekeken: 956x